Utorak 03.11.2015.
17:00
Tanjug

Rakija pomirila poslanike

Fotomontaža Vestionline/Foto: M. Karović i wikimedia.com
Rakija povezuje poslanike

Borko Stefanović iz DS je rekao to još jedan u nizu zakona u kome su prepisane direktive i praksa EU.

- U velikoj meri ovaj zakon prati ono što je moderna praksa u Evorpi i naravno da je to u velikoj koliziji sa onim što se dešva kod nas. U suštini zakon na neki način pokušava da valorizuje ono što, inače, postoji. Nisam siguran da je ijedan zakon za ove tri godine uspeo - rekao je Stefanović. Kako je naveo, videćemo šta će praksa pokazati, a ona obično pokazuje da se zakoni donose a slabo primenjuju.

"Životan zakon"

Zoran Antić iz SNS je kazao da skoro Skupština nije imala na dnevnom redu tako dobar zakon, jer je "životan, ima jednostavna i elegantna rešenja", koja će pomoći da taj sektor zaživi. On je kazao da se menja zakon iz 2009. godine koji je bio loš i smanjio broj proizvođača jakih alkoholnih pića, pa se veliki deo prometa obavlja na sivom tržištu.

Antić je naveo da donošenje novog zakona čeka oko 300.000 proizvođača voća u Srbiji, s obzirom da prethnodni nije omogućvao poljoprivrednim proizvođačima da legalno prodaju rakiju, tako da će novi zakon povećati prihode od poreza i doprineti razvoju te grane privrede.

Lider Nove stranke Zoran Živković je kazao da je Predlog zakona o jakim alkoholnim pićima dobar i primer da ova vlada može da predloži jedan solidan zakon za usvajanje. On je naveo da taj zakon primenjuje norme evropskog zakonodavstva koje na savremen način tretiraju proizvodnju,promet, distribuciju, prodaju alkoholnih pića.

- To je jedan dobar korak napred, niko ne reklamira alkoholna pića, ali ako postoji kao deo robe u prometu onda ga treba definisati na kvalitetan način. Imamo nekoliko amandmana i ako budu usvojeni glasaćemo za taj zakon - poručio je Živković.

Dragan Jovanović iz Nove Srbije je, takođe, rekao da je zakon veliki korak napred i da će puno značiti seljacima, ali je zapitao Ministarstvo poljoprivrede kada će biti isplaćene zaostale subvencije poljprivrednim proizvođačima.  On je dodao da bi trebalo razjasniti neke odredbe predloga zakona koje predviđaju da fizička lica mogu da prodaju rakiju preko posednika - registrovane firme ukoliko zadovolje svoje potrebe odnosno da prodaju višak rakije.

Veći broj proizvođača

Arpad Fremond iz SVM je podsetio da je zakon iz 2009. ukinuo pojam fizičkog lica kao proizvođača rakije, pa je veliki broj njih ostao van sistema, dok će novi zakon će povećati broj proizvođača rakije. On je dodao da je važno i to što se uvodi sertifikaciono telo za oznaku geografskog porekla.

Dušan Milisavljević iz DS je, sa druge strane, predložio državi da povede ozbiljnu nacionalnu kampanju protiv alkohola, kako bi se jasno stavilo javnosti do znanja na njegove štetne posledice po zdravlje i društvo.

Miletić Mihajlović iz SPS je naglasio da taj zakon na jedinstven način reguliše proizvodnju i promet alkoholnih pića.

- Srbija je plodno mesto za šljivu, jabuku, krušku i svakako je  prepoznatljiva u svetu po proizvodnja voća i rakije koja je vrhunskog kvaliteta. Naša pića mogu da budu veoma konkurentna i korisna za srpsku privredu - naglasio je Mihajlović.

Prethodno je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila da Predlog zakon o jakim alkoholnim pićima predviđa jednostavniju i jeftiniju prozivodnju rakije, kao i bolji položaj malih proizvođača koji će moći legalno da je prodaju i izađu iz sive zone.

- Do sada fizička lica nisu mogla legalno da budu uključena u proizvodnju i promet rakije. To će moći da urade bez komplikovane procedure - rekla je ministarka u Skupštini Srbije obrazlažući predlog zakona.

Predloženi zakon dozvoljava promet jakih alkoholnih pića između svih subjekata na tržištu kada je jako alkoholno piće i destilat predmet dalje dorade i prerade.

2024 © - Vesti online