Subota 15.05.2010.
13:36
Vestionline

EBRD: 500 miliona evra mekih kredita za Srbiju

Evropska banka za obnovu i razvoj planira da u Srbiju u ovoj godini uloži oko 500 miliona evra, izjavila je direktorka EBRD za Srbiju Hildegard Gacek
 

Od početka godine EBRD je u Srbiji potpisao ugovore o kreditima vredne 200 miliona evra, kazala je Gacekova i istakla da je plan da se do kraja godine premaši rekordno finansiranje iz 2009. godine od 425 miliona evra.

Direktorka EBRD-a za Srbiju je navela da se pregovara o ulaganju 80 miliona evra u poboljšanje energetske efikasnosti malih i srednjih preduzeća, kreditu od 100 miliona evra za železnicu, kao i kreditima za kompanije u iznosu od 50 do 100 miliona evra.

Planirano je i dodatnih 60 miliona evra kredita za Grad Beograd, za izgradnju mosta na Savi, kod Ade Ciganlije, a pregovara se i o 25 miliona evra za sistem lake gradse železnice, kazala je Gacekova.

Ona je navela i da bi uskoro trebalo da bude odobreno 40 miliona evra kredita za Elektroprivredu Srbije (EPS), za nabavku električnih borojila sa daljinskim očitavanjem, a planirano je i ulaganje u Srbiji u mini hidroelektrane.

Gacekova je navela i da se razmatra projekat kredita za poljoprivrednu proizvodnju, koji će se odobravati preko lokalnih banaka, vrednosti od 20 do 30 miliona evra.

Evropska banka za obnovu i razvoj do sada je investirala oko 1,8 milijardi evra u Srbiju i privukla dodatnih 1,7 milijardi evra kapitala.

2024 © - Vesti online