Utorak 03.11.2015.
12:30
S. Ban

Ledeni čovek s Alpa

Reuters/G.C.
Moguće je da Alpi kriju mnoge tajne koje tek treba da budu otkrivene

Otkriće mumije u glečeru je bilo veliko iznenađenje za istraživače, naročito iz razloga što je pronađena na lokaciji koja je nepristupačna i na nadmorskoj visini od oko 3.000 metara. Do danas nije utvrđeno kako je ovaj čovek umro kao ni kako je dospeo na takvo mesto.

Zagonetka je postala još veća kada su oko njegovog tela pronašli razbacane razne predmete, bakarnu sekiru kao i opremu za lov.

Misteriozni ledeni čovek je nazvan Oci, po dolini u kojoj je pronađen. Naučnici su odredili da su njegovi ostaci stariji od 3.000 godina. Nije poznato kako su ostaci uspeli da opstanu hiljadama godina, a pretpostavlja se da je bio pastir, povređen u nekom međuplemenskom sukobu, pri čemu je spas potražio visoko u planinama.

Živi potomci

Austrijski naučnici su pre dve godine otkrili da Oci danas ima 19 živih muških potomaka. Veza između njih ustanovljena je DNK analizom koju su sproveli naučnici s Medicinskog fakulteta u Inzbruku, nakon što su uzeli uzorke donatora krvi u Tirolu. Ispitivanjem je utvrđeno da 19 osoba poseduje specifičnu genetsku mutaciju čije je postojanje utvrđeno i kod ledenog čoveka.

2024 © - Vesti online