Utorak 03.11.2015.
01:44
B. Božin - Vesti

Presuda pada zbog blizanca?

kingrealtygroup.net
Vrednsot ukradene robe procenjuje se za 4000 evra (Foto: Ilustracija)prov

Ovaj Srbin, koji je zaposlen kao magacioner, bio je optužen da je u Diseldorfu počinio dve provale, kao i da je još dvaput neuspešno pokušao da upadne u tuđe kuće i stanove. Kao krunski dokaz prilikom odlučivanja o presudi navedeno je da su na mestima provala nađeni tragovi njegove DNK. Istragom je utvrđeno i da je državljanin Srbije, pomoću izbušenih rupa, uspeo da preko terasa uđe u kuće i stanove, odakle je u dva navrata pokupio plen u ukupnoj vrednosti od 4.000 evra.

Međutim, kako piše "Rajnišer post", pravda je ponekad prebrza! Još pre osam nedelja niko nije verovao optuženom da ima brata blizanca, već je sud, na osnovu nađenih tragova DNK, izrekao presudu od 13 meseci zatvora koja je preinačena u uslovnu kaznu.

- Međutim, tri nedelje kasnije je iz Generalnog konzulata Srbije stigla potvrda onoga što je državljanin Srbije pričao na suđenju, a što je sud označio kao puko naklapanje! Naime, potvrđeno je da optuženi Srbin u domovini ima jednojajčanog brata blizanca! Pošto je DNK kod jednojajčanih blizanaca gotovo identičan, jedino ova specijalna procedura može da rasvetli ko je od dvojice braće lopov - pišu nemački mediji.

Prema pisanju "Rajnišer posta", u Nemačkoj postoji samo jedan institut koji može da napravi takvu analizu, ali troškovi iznose čak 60.000 evra!

Dve opcije

Revizioni postupak pred sudom u Diseldorfu je u međuvremenu obustavljen i slučaj se sada selio pred Pokrajinski sud, koji ima dve mogućnosti. Jedna je da se naloži skupa analiza kako bi se razjasnilo koji je od blizanaca počinio provale, a druga je da se obustavi postupak protiv optuženog i pokrene drugi krivični postupak zbog prevara ovog Srbina zajedno sa saučesnicima. "Rajnišer post" piše da će sud dobro izvagati obe opcije kako se ne bi desilo da i ovoga puta prenagli u odluci.
 

- Za proveru je potreban DNK uzorak brata blizanca, u ovom slučaju brata iz Srbije, ali je malo verovatno da će se on dobrovoljno podvrći testu. S druge strane, niko ne može na silu da ga natera da uradi test jer on nije optužen u ovom slučaju - rekao je branilac optuženog, advokat Nikolaj Mamegani.

2024 © - Vesti online