Utorak 03.11.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti

U Senti leglo fašista

Prepoznatljiva ikonografija: Mađarski fašisti u Vojvodini žele da pripoje Mađarsku

Ovakav potez pokreta kojem se s pravom pripisuju etikete nacista i fašista, naišao je na jednoglasnu osudu vladajućih i opozicionih partija u Srbiji, računajući tu i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), partije predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora.

Da se nešto u Senti dešava javnost u Srbiji je saznala tek kada se Savai na portalu Vajdasag Ma pohvalio da je otvorio svoju prijemnu kancelariju u Senti. Sudeći po izjavi predsednice opštinske uprave u ovom gradiću Marije Pastor, lokalne vlasti nisu bile upoznate sa akcijom funkcionera Jobika.

- Nas niko nije kontaktirao. Od nas nisu tražili dozvolu, a ja sam o svemu saznala na televiziji. Obratila sam se mejlom Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu za pomoć i uputstvo kako da postupimo. Ne ulazeći u to kakva im je politička orijentacija, meni smeta bilo koja strana politička partija i ne znam pod kojim uslovima ona uopšte može ovde da vodi bilo kakvu aktivnost - kaže za "Vesti" Marija Pastor, inače funkcioner SVM.

I naša redakcija je juče pokušala da dobije odgovor od Ministarstva kako bi dobili kompletnu informaciju o tome da li strani pokreti i stranke mogu da budu registrovani u Srbiji i kakva je procedura njihove zabrane. Policija može da ih spreči da deluju na teritoriji Srbije, ali tek nakon što odreaguje Upravna inspekcija Ministarstva državne uprave, a do zatvaranja današnjeg izdanja "Vesti", odgovor od nadležnih nije stigao.

Konačno isto razmišljaju

Demokratska stranka je pozvala nadležne da odmah reaguju i onemoguće otvaranje kancelarije, poručivši da "Vojvođanima nisu potrebne nikakve crne uniforme" i da otvaranje kancelarije predstavlja "značajnu opasnost za ugrožavanje stabilnosti u Vojvodini". I vladajuća SNS se oglasila preko potpredsednika Igora Mirovića. - Njihovom poslaniku ne može biti omogućen rad kojim bi širio svoje šovinističke predloge i ideje - kaže Mirović.

- Sve i kada bi za trenutak zaboravili ko je i šta je stranka čiji je Savai potpredsednik, njegovo obrazloženje da će ta kancelarija da 'olakša dvostranu komunikaciju sa Mađarima u "južnim krajevima' i obezbedi mogućnost Mađarima da ga potraže 'i na otcepljenim teritorijama' dovoljno jasno govori o njegovoj ideji prekrajanja granica - kažu u Ligi socijaldemokrata Vojvodine, koja se povodom ovog incidenta prva oglasila.

Savai je nakon otvaranja kancelarije tvrdio da nije reč o partijskoj kancelariji Jobika, već o poslaničkoj kancelariji za prijem, koja se "neće baviti akcijama protiv drugih naroda i narodnosti, niti izazivanjem tenzije ili mržnje, već će pomoći ovdašnjim Mađarima u obavljanju poslova u Mađarskoj".

Na takvo obrazloženje je odreagovao predsednik SVM Ištvan Pastor, podsetivši da njegova stranka ima legitimnu podršku u Vojvodini.

- Zastupamo interese i Mađara, kao i onih koji to nisu, i nema potreba da bilo ko sa strane tutoriše i da pravi razdor i nestabilnost u Vojvodini - kaže Pastor.

Kakve su stvarne namere Jobika i njegovih funkcionera dovoljno govore njihovi rasistički i fašistički nastupi protiv Roma, Jevreja i drugih manjina, kao i organizovanje paramilitarnih jedinica koji po crnoj opremi neodoljivo podsećaju na fašiste iz vremena Drugog svetskog rata i zloglasnog regenta Mikloša Hortija.

Provocirali i u Subotici

Senta nije prvo mesto sa većinskim mađarskim stanovništvom preko kojeg Jobik pokušava da se instalira u Srbiji. Prošle godine to su u dva navrata pokušali i u Subotici, ali im je policija uručila zabranu i zatvorila kancelariju.
I tada je Ištvan Pastor oštro odreagovao, poručujući da vojvođanskim Mađarima ne treba niko "čak ni ko dolazi iz Mađarske, da svojim neodgovornim ponašanjem izaziva požar, a zatim odlazi kući".

U istoj izjavi povodom otvaranja kancelarije, Savai Vojvodinu naziva Južnim krajevima, što je za mađarske fašiste oduvek bio naziv za severnu srpsku pokrajinu i znak nepristajanja na rezultate Trijanonskog sporazuma, kada je Vojvodina posle Prvog svetskog rata prisjedinjena Kraljevini Srbiji.

2024 © - Vesti online