Ponedeljak 02.11.2015.
19:31
Tanjug

Iran ne želi da se odrekne slogana "smrt Americi"

Tanjug/AP
Skandiranje "smrt Americi" nije ništa lično: Hasan Rohani

Ovako su se opredelila 192 od 290 poslanika iranske skupštine jer je, kako su rekli u svom saopštenju, ovaj slogan koji se izgovara po džamijama tokom molitve petkom i na protestima "postao simbol Islamske republike i svih nacija koje se bore", prenosi AFP.

Saopštenje je izdato dva dana uoči iranske komemoracije početka osvajanja američke ambasade u Teheranu 4. novembra 1979. od strane studenata radikalnih islamista, što je dovelo do 444 dana duge talačke krize i prekida diplomatskih veza između dve zemlje koji i danas traje.

Iako je podržao julski sporazum, kojim je ograničen iranski nuklearni program u zamenu za podizanje zapadnih sankcija, verski vođa Irana ajatolah Ali Hamnei uporno upozorava protiv američkog uticaja na vrednosti iranskog društva.

- Amerika je glavni deo problema u regionu, a ne deo rešenja - izjavio je Hamnei juče, navodeći podršku SAD "cionističkom režimu" u Izraelu. Američka regionalna politika "razlikuje se za 180 stepeni od politike Islamske republike" - dodao je Hamnei.

Iranski umereni predsednik Hasan Rohani je u jednom intervjuu za američku televiziju u septembru rekao da masa "ne misli ništa lično" kada u Teheranu skandira "smrt Americi".

2024 © - Vesti online