Subota 15.05.2010.
10:33
Srna

SAD zbog OHR-a krši sopstveni Ustav

Obrad Kesić

"Razumljivo je da američke diplomate i službenici imaju imunitet pred sudovima stranih zemalja, ali nije dozvoljeno da imunitet imaju pred američkim sudovima, jer se tako ukazuje nepoverenje američkom pravosuđu", istakao je Kesić za "Glas Srpske".

Izmena Zakona o imunitetu, istakao je Kesić, predstavlja ozbiljan prekršaj američkog Ustava, jednog od najjačih garancija, temelja za sve ostalo.

"Kroz Ustav svi ljudi dobijaju garancije da su jednaki pred zakonom, a kada se ovakav zakon donosi, stvara kategoriju drugih građana, a to će biti oni koji neće imati niti malo odgovornosti za svoje ponašanje pred sudom", objasnio je Kesić.

On je ocenio da to ruši imidž Amerike u svetu i stvara negativnu percepciju ne samo na prostoru Balkana, nego i mnogo šire.

Sporan: Rafi Gregorijan

Kesić kaže da je na saslušavanju, koje je organizovano u Odboru za spoljnu politiku povodom izmena zakona, vrlo jasno rečeno da izmene potencira Stejt department i da je sve urađeno na njihov zahtev.

"Bilo je komentara u Kongresu da nije razumljivo zašto se to `gura` tako brzo, ali razlog je skori odlazak Gregorijana iz BiH, a izmenama Zakona o imunitetu oni žele da čim ode, odmah bude i zaštićen", naglasio je Kesić.

On je dodao da će na taj način biti zaštićen imunitet Gregorijana, kao i drugih činovnika u misiji u BiH i na Kosovu, i po povratku u SAD.

Vlada Republike Srpske najavila je ranije da će podnijeti tužbu protiv Gregorijana pred američkim sudovima, a isto je najavio i vlasnik lista "Dnevni avaz" Fahrudin Radončić.

2024 © - Vesti online