Ponedeljak 02.11.2015.
14:29
blic.rs, Vestionline

ANKETA: Čega ste se vi odrekli (jer toliko dobro živimo)?

bankruptcy-toledo.com
Kasica - prasica je odavno razbijena

Igor Radojković (33) je otac male devojčice od dve godine. Kaže da je u životu radio mnogo različitih poslova, međutim sada je nezaposlen, pa ženu i dete izdržava od pomoći roditelja. Kako kaže, voleo bi da svom detetu jednog dana priušti sve što poželi.

- Kako bi ona imala sve što je potrebno za lepo detinjstvo, supruga i ja smo se odrekli putovanja, sportskih aktivnosti i izlazaka. Nadam se da ćemo jednog dana biti u mogućnosti da priuštimo sebi nešto od toga, ali do tada trudiću se da mojoj devojčici pružim najosnovnije - kaže Igor.

Roditelji se odriču luksuza, ali i najosnovnijih stvari da bi deci bilo bolje, ali čini se da i mladi to umeju da cene, pa onda i oni prištede. Smanje koje piće u gradu, izlaske ili jednostavno o kupovini novih stvari razmisle dvaput.

- Letovanja sada predstavljaju luksuz za moju porodicu. A i da bismo platili grejanje i kupili hranu, novu odeću kupujem ređe nego ikada - kaže Isidora Zimović (18).

Njena drugarica Dina Vuković (18) štedi praktično - sve što bi inače uradila kod kozmetičara, obavi sama kod kuće.

- Ne idem na depilaciju, depiliram se sama. Frizera posećujem ređe nego što bi trebalo. Kad izađem, ne mogu da se opustim, jer znam da nemam mnogo para za trošak - priča Dina.

Marija Đurković (64) konstatuje da nedeljni ručak na kome bi se svi okupili ne bi uspeo, da i deca ne daju novac za njegovo spremanje.

- Imam malu penziju. Oko 20.000 dinara. Dok poplaćam sve komunalije, ostane mi novca jedva da preživim mesec. Da mi deca ne pomažu, ne znam kako bih preživela - iskrena je ova penzionerka.

U narodu postoji izreka da je život studenata najbolji. Međutim, Andrea Filipović (24) studentkinja četvrte godine na Pravnom fakultetu u Novom Sadu je dokaz da ne žive svi studenti raskalašno. Kako kaže, kako bi sebi platila studije, u toku studiranja radila je na benzinskoj stanici.

- Nakon treće smene na poslu, spavala sam po dva, tri sata, pa išla na predavanja. Nisam imala slobodno vreme, jer sve mi se svodilo na učenje i posao. Vikende sam koristila za spremanje ispita, jer nisam mogla da radnim danima idem na predavanja i na posao i da uz to učim - objašnjava Andrea i ističe da se, osim slobodnog vremena, odrekla i izlazaka i nove garderobe.

Ima i ljudi koji su se odlučili na ekstremnije mere odricanja. Odrekli su se života u Srbiji. Mirjana Livada je jedna od njih. Zatekli smo je u poseti Beogradu. Došla je ovde iz Kanade kako bi posetila porodicu i prijatelje.

- Suprug i ja nismo mogli da se zaposlimo ovde. Nismo mogli deci da priuštimo sve što im je trebalo. Čak ni da ih iškolujemo. Zato smo 2003. godine pozajmili novac od prijatelja i otišli u Kanadu u potrazi za našom srećom. Iako tamo živim mnogo bolje nego što sam ovde, volela bih da se jednog dana vratim u Beograd - kaže Mirjana.

2024 © - Vesti online