Ponedeljak 02.11.2015.
09:28
sputniknews.com, Vestionline

Ura!!! Za 1.000 godina bićemo k'o Singapur i Švajcarska!

pixabay.com
Ispred nas je svetla budućnost

Prema istraživanju agencije Blumberg, koja je pri sastavljanju liste koristila podatke Ujedinjenih nacija, Svetske banke i Svetske zdravstvene organizacije, Srbija je na 74. mestu od ukupno 145 država, a ispred nje su i sve zemlje regiona. 

Prvo mesto na listi najzdravijih zemalja je zauzeo Singapur, a slede Italija, Australija, Švajcarska i Japan, dok je najlošije rangiran Svazilend, ispred kojeg su tek nešto bolji Lesoto, Demokratska Republika Kongo, Čad i Mozambik, preneo je britanski „Indipendent“.

Dok je Srbija zauzela sredinu liste, zemlje iz regiona su bolje plasirane, pa je tako Slovenija zauzela 25. mesto, Bosna i Hercegovina 34. mesto, Hrvatska 36. mesto, a Makedonija 43. mesto.

Lista je formirana tako što je svaka od zemalja sa brojem stanovnika iznad jednog miliona dobila ocenu zdravlja baziranu na faktorima kao što je očekivana životna dob i uzroci smrti i ocenu rizika po zdravlje, u koju su ušli faktori koji bi mogli loše da utiču na zdravlje, poput udela pušača među mladima, broja ljudi sa visokim holesterolom, kao i stepena vakcinacije.

2024 © - Vesti online