Nedelja 01.11.2015.
19:44
rs.sputniknews.com

"Vojna moć SAD nije loša, ali za zabavište"

Reuters
Vojni potencijal SAD-a: Prošle godine jak, ove - beznačajan

- Rejting koji je predstavljen u izveštaju "Indeks vojne snage SAD 2016" ocenjuje se kao "beznačajan". Za zabavište to, možda, nije loša ocena. Oni imaju još nekoliko godina pre nego što predaju dokumenta za Harvard. Međutim, to nije ono što bi trebao da pokaže naš glavni komandant nakon sedam godina na čelu oružanih snaga SAD - piše analitičar Džejms Karafano.

Radi se o poslednjem izveštaju instituta "Heritage Foundation"  pod nazivom "Indeks vojne snage SAD", prema kojem se sadašnji nivo vojne snage zemlje ocenjuje kao beznačajan sa tendencijom daljeg slabljenja.

Specijalisti fonda su nazvali američku vojsku "slabom". Ukupan potencijal Ratne mornarice SAD je pao od jakog (prošle godine) na beznačajan. Beznačajna je i snaga američkog Ratnog vazduhoplovstva.

U članku pod nazivom "Budi se Ameriko! Imaš ograničenu vojnu snagu", objavljenom na sajtu instituta "Heritage Foundation", Karafano je naglasio da izveštaj fonda jasno pokazuje raskorak mogućnosti SAD i njihovih borbenih ciljeva.

Karafano nije jedini koji je reagovao na izveštaj koji je objavio fond. Između ostalih, američki senator Džon Mekejn je obratio pažnju na "osakaćene vojne mogućnosti i borbenu gotovost SAD" u vreme kada se zemlja, po njegovim rečima, suočava sa velikim problemom sa kojim nije imala posla od vremena Drugog svetskog rata.

2024 © - Vesti online