Ponedeljak 02.11.2015.
05:00
Đ. Barović - Vesti

Generali uče iz srpske istorije

A. Čukić
Pukovnik dr Miroslav Talijan

- Vojska Srbije ima i sprema generale za 21. vek. Osnovni cilj ŠNO nije da nekome stvori uslove da dobije generalski čin, već isključivo da osigura bezbednost i odbranu Republike Srbije i svih njenih građana. Verujem da je dovoljan podatak da u Školi predaje 20 doktora i magistara nauka pa da shvatite koliko smo u tom naumu ozbiljni i koliko je priča o tome da školujemo buduće generale daleko od suštine.

Koliko je oficira prošlo ŠNO?
- Ukoliko bi se računala i edukacija najmlađih srpskih oficira koja datira još od 1850. godine, bez preterivanja to je čitav grad kadeta i pitomaca od 60.000 ljudi. Kada je reč o Školi u ovih šest decenija koliko postoji, do sada je uspešno završilo 9.162 oficira koji su školovani za potrebe naše Vojske i Ministarstva odbrane i 381 polaznik iz drugih oružanih snaga i armija sveta od manje poznatih poput Kape Verde, bivše Zelenortske Republike, do supersila kao što su SAD i Rusija.

Karakter i srce

Svake godine, kroz Školu nacionalne odbrane, odnosno generalštabno usavršavanje prođe desetak oficira s višim činovima, pripadnika oružanih snaga drugih država. Ove godine, Školu pohađaju oficiri iz Ruske Federacije, Alžira, Grčke... Pukovnik Talijan s ponosom ističe da se većina iskreno oduševi srpskom vojnom istorijom i vojskovođama.

- Cilj generalštabnog usavršavanja jeste razvoj liderskih sposobnosti oficira za strategijsko razmišljanje i efikasno komandovanje. Otuda se najviše pažnje, u školovanju koje traje devet meseci, posvećuje vojnoj strategiji i predmetu Komandovanje i rukovođenje.

Da li radite po američkom ili ruskom programu?
- Škola nacionalne odbrane nije ni proruska ni proamerička, ako me to pitate. Reč je o autentično srpskoj naučno-obrazovnoj ustanovi i na to smo veoma ponosni. Srpska istorija ima dovoljno iskustava i događaja da kreiramo originalne programe školovanja i predajemo ih, recimo, najobrazovanijim ljudima iz naše zemlje, ali i regiona i sveta kao naše naučno i svako drugo iskustvo.

Od pre nekoliko godina polaznici Škole su i političari?
- Novi izazovi su nametnuli i da se Škola prilagođava novim vremenima i bezbednosnim izazovima, pa su otuda ŠNO završili i brojni ministri, državni sekretari, zaposleni u državnoj administraciji, a upravo je u toku školovanje članova skupštinskog Odbora za bezbednost i kontrolu službi bezbednosti. Istovremeno, uvedena je praksa da najviši politički zvaničnici drže predavanja oficirima. Vojnici od njih uče kako funkcioniše politički sistem u praksi, što je dragoceno iskustvo za komandante "praktičare". Ipak, bez obzira na autoritet i položaj u državnoj političkoj hijerarhiji, diplome ŠNO stiču samo oni koji su završili ceo program.

2024 © - Vesti online