Nedelja 01.11.2015.
08:51
blic.rs

Piramide nisu najveće, dokaz - trokraka svastika iz Kazahstana

DigitalGlobe, via NASA
Drevni simbol - trokraka svastika iz Kazahstana

Satelitske slike golih stepa pokazuju ogromna drevna naselja, pravilnih geometrijskih oblika kao što su kvadrat, krst, linije, ali i zvona veličine nekoliko fudbalskih terena, koja su vidljiva samo iz vazduha, piše "Njujork tajms".

Naučnici su proračuni da neka od njih mogu biti stara i više od 8.000 godina.

Najveće od njih je gigantsko neolitsko naselje koje zauzima površinu veću od Keopsove piramide, dok je drugo u obliku svastike sa tri grane koje se završavaju sa dva kraja okrenutih u suprotnim pravcima.

DigitalGlobe, via NASA
Uštogajsi trg zauzima površinu veću od Keopsove piramide

Na naučnom skupu, koje se održalo prošle godine u Istanbulu, saopšteno je da su satelitski snimci Turgaiske oblasti na severu Kazahstana otkrili najmanje 260 uzvišenja, kanala i bedema nastalih od ljudske ruke, a raspoređenih u pet osnovnih oblika.

Kako bi olakšali naučnicima, američka Nacionalna svemirska agencija (NASA) je pre dve nedelje objavila satelitske fotografije u većuj rezoluciji koje su snimljene sa oko 690 km visine.

- Nikada nisam video ništa slično, ovo je neverovatno, izjavio je Taker Kompton, NASA naučnik, koji izvukao iz arhive ove fotografije.

2024 © - Vesti online