Subota 15.05.2010.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Šormaz je izbačen jer nas je ugrozio

Miloš Aligrudić

Predsedništvo DSS-a jednoglasno je isključilo Dragana Šormaza iz stranke?
 

- Niko iz naše partije ne može da se stavlja u položaj koji će štetiti ugledu DSS-a. Po našem statutu, ovakva odluka je sasvim legitimna.

Da li to znači da i ostale koji budu govorili ono što misle čeka ista sudbina?
 

- Ne. Nismo imali problem s izjavama koje je Šormaz davao počevši od onih da se sa Koštunicom ne viđa godinama, pa do toga da predsednik stranke vodi lošu politiku. Svako može da iznese mišljenje, ali ne i da se stavlja u funkciju koja ugrožava rejting partije. To je postalo učestalo, pa se završilo kako se završilo. Kad se otvoreno napada stranka, onda je drugačije, pa i to što je prethodno govorio nije više beznačajno.


Šta će biti ako još neko iz DSS-a krene njegovim stopama?

Očekivao je funkciju

 

Kao njegov stranački kolega, šta mislite da je uzrokovalo izjave Šormaza koje su ga koštale članstva u partiji?

 

- Šormaz je govorio da je razočaran Koštunicom, a ja mislim da je očekivao da dobije funkciju u stranci.
 

Potpredsednika?


- Verovatno.


- Ne verujem da će se to desiti. Za svakog je postupak isti, postoje različiti motivi zašto neko uđe u stranku, a isto tako zašto neko iz nje izađe. Meni je žao.
 

Čega?
 

- Žao mi je što Šormaz više nije u našoj stranci, ali postoje pravila koja se moraju poštovati.


Govori se da će Šormaz preći u Srpsku naprednu stranku?
 

- To je već njegova stvar.


Ako se to desi, hoće li doći do zahlađenja odnosa između DSS- a i "naprednjaka" što bi ugrozilo pregovore o ujedinjenju opozicije?
 

- Sa SNS -om imamo dogovor da Šormaz može da bude član njihove stranke, ali ne i da im da svoj poslanički mandat. To je bio njihov predlog i smatram ga vrlo korektnim gestom.


Hoće li onda Administrativni odbor odlučiti o njegovom mandatu?


- U Ustavu piše drugačije, ali Odbor često preuzima ulogu koju bi trebalo da ima Ustav. Znači, moraćemo da sačekamo odluku ovog skupštinskog tela i vidimo šta će biti sa Šormazovim mandatom.


Vi ste juče i zvanično pisarnici Skupštine predali blanko ostavku na poslaničko mesto, zar ne?


- Jesmo, jer postoji ugovorni odnos između njega i DSS o ostavci bez saglasnosti. Osim blanko ostavke, na kojoj je ostavljeno mesto da se upiše datum, postoji i Šormazova izjava u kojoj jasno piše da on svoj mandat neopozivo stavlja na raspolaganje stranci.


Zar ne mislite da rezultati lokalnih izbora pokazuju da rejting DSS-a pao?


- Nemam uopšte utisak da nama rejting pada. Lokalni izbori u tim opštinama nisu od presudnog značaja kad se govori o tome kolika je podrška našoj stranci.

Kad ste vi videli Koštunicu poslednji put?
 

- Svaki dan ga viđam.

2024 © - Vesti online