Subota 31.10.2015.
20:41
Tanjug

Amerika odlučila: Još 100 miliona dolara za "umerenu" sirijsku opoziciju

Reuters
SAD i saveznici odlučni: Asad mora da ode, što pre, to bolje

Zamenik američkog državnog sekretara Antoni Blinken najavio je dodatnu pomoć za sirijsku opoziciju na bezbednosnoj konferenciji u Manami, gde je na skupu zapadnih i arapskih zvaničnika glavna tema bila situacija u Siriji.

Novac će biti usmeren na podršku lokalnim i pokrajinskim većima, aktivistima građanskog društva, službama za hitnu pomoć, kao i za druge potrebe na terenu, preneo je AP.

Delegatima na konferenciji, koju su pratile jake mere bezbednosti, obratio se šef saudijske diplomatije Adel al-DŽubeir koji je rekao da odlazak sirijskog predsednika Bašara al-Asada i povlačenje stranih boraca ostaju glavne tačke sporenja za pronalaženje trajnog rešenja za građanski rat u Siriji.

Al-DŽubeir i Blinken su razgovarali nekoliko sati po završetku međunarodnih razgovora u Beču, na kojima su se njihove dve države i još desetak država dogovorili, da istraju sa novim mirovnim naporima u koje će biti uključene sirijska vlada i opozicione grupe.

Šef saudijske diplomatije je kazao da se stav Saudijske Arabije prema Siriji nije promenio i da će ta država nastaviti da podržava umerenu sirijsku opoziciju i da se zalaže za odlazak Asada.

- Idealno on bi trebalo da ode ovog popodneva. Što pre to bolje - istakao je Al-DŽubeir.

On je prisustvo strane vojske, posebno iranskih vojnika u Siriji, opisao kao prepreku na okončanju rata, u kome je više od 250.000 izgubilo život, a 11 miliona napustilo svoje domove, navela je američka agencija.

Blinken je, povodom ruske vojne intervencije u Siriji, rekao da ta država ne može da priušti da "održi svoj vojni juriš protiv svih koji se protive Asadovoj brutalnoj vladavini".

2024 © - Vesti online