Nedelja 01.11.2015.
02:00
Tanjug

Kubanska vakcina stigla u Srbiju

A. Čukić
Za početak lečenje 30 obolelih

Lek će biti primenjivan na pacijentima koji imaju četvrti stadijum bolesti, za koji se prognozira još šest meseci života, saopšteno je na konferenciji za novinare. U Srbiji, kako je rečeno, godišnje od karcinoma pluća oboli 6.000 ljudi, a kod 1.100 njih se utvrdi četvrta faza te bolesti.

Obezbeđene količine leka su dovoljne za sprovođenje kompletne terapije za 30 obolelih, koja će se u našoj zemlji koristiti kao klinička studija, jer lek još nije registrovan u Srbiji, niti u EU.
Lončar je naveo da se u narednih 10-15 dana, kad prođe period testiranja i odabira pacijenata, očekuje dolazak lekara s Kube, koji će pratiti pacijente i primenu vakcina Cimavax EFG.

Testiranje i odabir pacijenata će se obavljati na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

- Od ponedeljka svi zainteresovani pacijenti mogu da se jave navedenim bolnicama i započnu proceduru. Izaći ćemo u susret svima koji žele i ispunjavaju uslove da dobiju vakcine - rekao je Lončar i podvukao da je dobra vest što se na Kubi pokazalo da ta vakcina u terminalnoj fazi produžava život od dve do pet godina.

U planu 1.680 jedinica leka

Memorandum između Instituta CIMAB i Instituta Torlak o nabavci 1.680 jedinica leka koji se koristi u terapiji kod obolelih od karcinoma pluća, potpisan je u oktobru.
Na taj način je realizovan dogovor koji je postignut u maju prilikom posete Kubi delegacije Srbije koju je predvodio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a u kojoj je bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar je istakao da će vakcine biti apsolutno besplatne i da nema razloga da se bilo kome nudi novac za njih.

- Želimo da pomognemo i našim ljudima, ali i ljudima iz regiona, jer je interesovanje neverovatno. Gledamo da nađemo način da i oni dođu do vakcina, jer ne možemo da ih priuštimo onima koji nisu naši osiguranici, ali naći ćemo način da oni te vakcine mogu da uzmu u Torlaku i da učestvuju u studijama koje će se raditi u Srbiji - rekao je Lončar.

Ministar Lončar je rekao da nije interes da se Institut Torlak obogati, već da pomogne ljudima, a direktorka tog instituta Vera Stoiljković da je to nacionalna institucija i da se trudi da obezbedi sve mogućnosti za lečenje građana.

- Proizvodimo svoje i distribuiramo inostrane vakcine, pa tako i ove - rekla je Stoiljkovićeva, izrazivši nadu da će saradnja s proizvođačem kubanskih vakcina biti unapređena.

O kontraindikacijama je govorio Branislav Perin, direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine, koji je rekao da ta vakcina može imati posledice kao i sve druge, poput povišene temperature, groznice, crvenila i da za sada ne postoje klasične kontraindikacije.
 

2024 © - Vesti online