Petak 14.05.2010.
20:44
Tanjug

Obama: Naftne kompanije da prihvate odgovornost

Namerio se na naftaše: Barak Obama


Obama je kritikovao ponašanje čelnika naftnih kompanija koji jedni na druge prebacuju odgovornost za taj ekološki incident.


Naftna platforma ''Britiš petroleuma'' eksplodirala je 20. aprila i potonula ispred obala Luizijane. Od tada se u more izlilo, kako se procenjuje, oko četiri miliona galona sirove nafte, a svi dosadašnji pokušaji da se zapuši mesto isticanja pokazali su se neuspešnim.


"Ono što je vrlo jasno je da je sistem doživeo neuspeh, i to težak'', rekao je Obama i dodao da 'odgovornosti ima za sve, i sve strane to treba da prihvate što, kako je istakao, "uključuje i federalnu vladu".


"Suviše dugo, deceniju ili duže, postojali su bliski odnosi između naftnih kompanija i federalnih agencija, koje su im izdavale dozvole. Izgleda da su te dozvole suviše često izdavane samo na osnovu uveravanja u bezbednost naftnih kompanija. To se više ne može i neće dogoditi'', rekao je Obama.


On je podsetio da je zatražio temeljnu reformu federalne agencije za upravljanje mineralnim bogatstvima.


"Domaća eksploatacija nafte deo je naše strategije koja uključuje više čiste, obnovljive energije i veću energetsku efikasnost nego ikad u našoj istoriji. Ali neophodno je da se obezbedi da se tragedije kao što je ova, ne ponove'', dodao je američki predsednik.

2024 © - Vesti online