Subota 31.10.2015.
04:45
Z. Mirković - Vesti

Zatvoriti granicu za sve muškarce

Prenatrpani izbeglički centri u Austriji

- Moramo zatvoriti granicu ka Sloveniji što je moguće bolje, jer je nemoguće bilo koju granicu učiniti potpuno nepropusnom - naglasio je Nagl.

On je uveren da će Nemačka zatvoriti svoje granice i da je to pitanje nedelja.

- Zbog toga nam je potreban Plan B, a to je zatvaranje granica prema Sloveniji - podvukao je gradonačelnik glavnog grada pokrajine Štajerske, koja se granični sa Slovenijom.

Nagl ističe da treba pružiti ruku pomoći porodicama, ženama, deci ili maloletnicima koji sami beže.

- Za te ljude moramo naći mesta i pomoći im. Muškarcima koji žele kod nas moramo, međutim, jasno staviti do znanja da za njih nema mesta, i to već sada, pre nego što uopšte krenu na put - smatra on.

Nagl je podsetio da se na brodu koji se nalazi u opasnosti najpre spasavaju deca i žene, a ne i muškarci.

Hrvatska i Slovenija su sigurne zemlje

Prosečno trajanje postupka za rešavanje molbe za dobijanje azila bilo je između pet i šest meseci, a sada će sigurno trajati duže. Od početka septembra na teritoriju Austrije ušlo je 355.000 izbeglica, od kojih je većina nastavila put ka Nemačkoj. Mikl-Lajtnerova je izrazila nerazumevanje što izbeglice samo pojedinačno podnose zahteve za dobijanje azila u Hrvatskoj i Sloveniji.
- To su bezbedne zemlje. Izbeglice imaju pravo na azil, ali ne i pravo da izaberu ekonomski najatraktivniju zemlju - poručila je ona.

U Austriji je, u ovoj godini, do sada podneto 63.000 zahteva za dobijanje azila, saopštila je ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner. Ona je, razgovarajući s referentima za izbeglice svih devet austrijskih pokrajina, podsetila da je tokom čitave prošle godine dobijeno svega oko 28.000 zahteva za dobijanje azila. U utorak i sredu, 27. i 28. oktobra, zabeležen je najveći broj zahteva od početka vođenja evidencije.

- Austrija nije samo tranzitna zemlja, već i destinacija - u sredu je podneto 580 zahteva, a u utorak 560, što je do sada najveći broj u samo jednom danu - naglasila je Mikl-Lajtnerova.

Ona je ukazala da Austrija, na osnovu broja stanovnika, ima veće opterećenje nego Nemačka.

- Broj izbeglica je proteklih dana, kako u Austriji tako i Nemačkoj, stalno rastao, verovatno zato što pre zime mnogi još pokušavaju da dođu preko Balkana - uverena je ministarka.

2024 © - Vesti online