Subota 31.10.2015.
07:45
Z. M. - Vesti

Srbi preči od Kosova u Unesko

Facebook/Marko Stijaković
Marko Stojaković

- Članstvo Kosova u Unesko ne bi doprinelo regionalnoj stabilnosti, već bi prouzrokovalo suprotan efekat. Za civilno društvo Kosova i Metohije bilo bi od veće koristi, ako bi Austrija podržala primenu Briselskog sporazuma. Najveća briga postoji zbog srpskog, verskog i istorijskog nasleđa. Želimo da podsetimo na razaranja iz 2004. kada je zapaljeno 35 manastira i 930 srpskih kuća i više od 4.000 Srba proterano - navodi se u pismu austrijskom kancelaru Verneru Fajmanu i šefu diplomatije Sebastijanu Kurcu.

Centralni savet Srba ukazuje i da je Austrija sa 440 preduzeća najveći investitor u Srbiji. Takođe je ukazano i na oko 300.000 Srba koji žive u Austriji.

Obijene crkve

Obijene su srpske pravoslavne crkve na Kosovu u selu Softović kod Uroševca i u Kačaniku. Uroševački paroh Živojin Kojić i kaže da su crkve bile potpuno prazne pre napada, tako da krađa nije mogla biti motiv za napad.

- Centralni savet Srba u Austriji, u ime svojih članova koji su i austrijski državljani, poreski obveznici i birači, pozivaju vas da ne dovodite dalje u pitanje dobre odnose sa Srbijom - podvlači se u pismu koje je potpisao član Predsedništva Centralnog Saveta Srba u Austriji dr Marko Stijaković.

2024 © - Vesti online