Petak 30.10.2015.
17:51
Tanjug

Hrvati poručili: Srbija nema para da kupi oružje od Rusije

Reuters
Rusko oružje "nemoguća misija" za Srbe, smatraju Hrvati

- Mi znamo da oni troše 94 posto na operativne troškove, na plate i logistiku. Oni nemaju sredstava za opremanje i modernizaciju. Ja sam posetio Beograd pre dve godine i to sam video - rekao je Kotromanović, prenala je Hina.

On smatra da je drugi razlog nemogućnosti Srbije za kupovanje oružja od Rusije jer je "nemoguće ostvariti ovu politiku koju vodi Rusija i Srbija sa politikom Evropske unije".

- Imamo sanckije prema Rusiji, a oni bi kupovali oružje u Moskvi - to je nemoguće i na taj način Srbija nikad neće postati članica Evropske unije - rekao je Kotormanović.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da uskladi zajedničku evropsku i bezbednosnu politiku sa EU.

- Oni to ne žele i sede na dve stolice. Ja ne vidim koja je njihova budućnost, oni se moraju jasno opredeliti hoće li biti deo Zapada ili će i dalje voditi ovakvu politiku i defakto i de jure biti deo Ruske federacije - izjavio je Kotromanović.

On je dodao da smatra da se to napokon mora reći Beogradu i da se Hrvatska ne boji jer zna da Srbija ne može ništa da kupi.

Kotromanović je poručio da je nedavna izjava srpskog premijera Aleksandra Vučića, u kojoj je izrazio zabrinutost zbog snage Hrvatske vojske, najveći kompliment Hrvatskoj vojsci.

- Hrvatska vojska je stvarno rasla i raste u zadnje četiri godine i vi vidite da je i srpski premijer Vučić izrazio zabrinutost zbog snage Hrvatske vojske i to je najveći kompliment koji je mogla dobiti Hrvatska vojska u zadnjih nekoliko godina - izjavio je novinarima Kotromanović nakon susreta sa komandantom VI. flote Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država, viceadmiralom Džejmsom Fogom.

2024 © - Vesti online