Petak 30.10.2015.
17:37
Tanjug

"DF je od starta planirao nasilje, meta - suverenost Crne Gore"

Srna
Crnogorski premijer smatra da su protesti ugrozili članstvo u NATO: Milo Đukanović

Time su protesti, kako je rekao, bili nedemokratski, nasilni i agresivni, prenosi portal Radio televizije Crne Gore.

Đukanović je tokom premijerskog sata, odgovarajući na pitanje šefa kluba poslanika DPS-a Milutina Simovića u kojoj meri aktuelna politička dešavanja mogu da utiču na ostvarivanje ključnih državnih prioriteta iz oblasti integracija i ekonomije, rekao da su protesti pokazali i druge dimenzije, koje se odnose na suprotstavljenost državnom kursu koji se tiče evroatlantskih integracija.

- Političke snage okupljene na protestima mesecima su pokušavale na sve načine da zaplaše građane članstvom Crne Gore u NATO-u. Plašili su ljude da ćemo postati meta ID. Organizovali su i bizarne performanse ispred parlamenta, kojima se simuliralo odsecanje glave od strane Islamske države. Sve ovo pokazalo je da je glavna meta protesta bila crnogorska suverenost - smatra predsednik vlade.

Đukanović je dodao i da se ne previđa da skupovi ovakve vrste animiraju ljude koji su nezadovoljni ekonomsko-socijalnim statusom.

- To ne da ne previđamo, nego tome nemamo šta ni prigovoriti, prigovaramo samo politički neodgovornoj nameri da se ta objektivnost zloupotrebi i da se njome politički manipuliše - naglasio je premijer.

Policija morala da reaguje

Sve činjenice su, kako je rekao, potvrdile da je DF od prvog dana planirao nasilje, te da su demonstracije smatrane uspešnim samo ako njihov rezultat bude upad u državne institucije i protivustavna smena vlasti.

- Da nije tako prihvatili bi poziv predsednika parlamenta da se poslanicima koji su bili na protestu, na njihov prvobitni zahtev, omogući ulazak u skupštinu. Nakon prihvatanja, oni su i od tog zahteva odustali, što je označilo početak rušilačkog napada na policiju, podstaknutog od strane više govornika - rekao je Đukanović.

Odgovor policije koja je bila zasuta Molotovljevim koktelima i petardama bio je odlučan i primeren datoj situaciji, ocenjuje premijer i dodaje da je najbitnije da nije bilo ljudskih žrtava.

Đukanović je uveren da će svi pojedinačni slučajevi biti ispitani "isključivo na bazi pravno validnih procedura i dokaza, bez obzira na medijsku hajku i pokušaje plasiranja raznih falsiifikata u vođenju kampanje protiv policije, odnosno protiv države".

Članstvo u NATO

Nema straha, poručio je, da će poslednja dešavanja ugroziti put države ka Alijansi i dodao da u ovom trenutku najvažniji nacionalni interes poziv za članstvo u NATO savezu.

Đukanović je ponovio da je vlada spremna da dan nakon poziva u NATO raspiše parlamentarne izbore i da su spremni da vode dijalog sa svima koji su zainteresovani, da dodatno stvaraju uslove za punu transparentnost izbornog procesa kako bi nakon toga dobili apsolutno legitimnu vlast.

- To je interes svih, ali to je prevashodno interes onih koji su najjači. DPS je partija koja je do sada redovno ubirala 40 do 45 odsto podrške. Naše je uverenje da će se tako dogoditi i nakon narednih izbora. I zato više od drugih imamo interes da vlast bude izabrana u uslovima apsolutnog poverenja - zaključio je premijer.

2024 © - Vesti online