Srce Banijaca kuca za decu otadžbine

Zahvalni na pomoći: Porodica Nikolić u "Vestima"

Steglo se srce i mnogih Banijaca iz dalekog Melburna, kada su saznali za muke i boli sedmogodišnjeg Viktora Nikolića iz Mladenovca, obolelog od neurofibromatoze, tumora nerava, koji izaziva ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Dečaku, kome je preko potrebna hirurška intervencija u privatnoj klinici Una u Beogradu, jer mu je život u opasnosti, košta oko 10.000 evra, što njegovi roditelji sami ne mogu da obezbede. Okupljeni kao i proteklog oktobra, tačnije deveti put zaredom, uz zvuke muzike zavičaja, domaće kuhinje, prisećanja prošlih vremena, Udruženje Srba Banije iz Australije je, takođe, prikupilo čak 4.000 evra za pomoć sunarodnicima u otadžbini.

Među onima kojima su namenili pomoć, prvi na listi mnogobrojnih darodavaca našao se maleni Viktor sa delom donacije od 1.000 evra. Vredan novčani poklon, pristigao posredstvom Beoeksporta iz Sidneja u Beograd, bio je i povod da Viktor zajedno sa mamom Milenom i tatom Milanom Nikolićem, dođe u beogradsko Dopisništvo "Vesti" i preuzme pomoć plemenitih zemljaka iz Australije. Zakoračivši u prostorije "Vesti", delovali su zbunjeno i ushićeno u isti mah.
Pogled nam se zaustavio na hrabrom Viktoru (pobednika kako mu ime kaže), lepuškastog i stidljivog. Nije mu bilo sasvim jasno zašto ga fotoreporter slika, kao da je poznata zvezda, iako je bio obučen od glave do pete kao da je fudbaler Partizana.

Želja iz Melburna

Dragi maleni hrabri dečaci, Viktore i Sergeju, želim vam u ime nas aktivista i svih naših dragih prijatelja koji su joj prisustvovali, da ostvarite svoje i želje svojih roditelji, i želje svih nas - a to je da ozdravite!", poručila je Sanja Stanić u ime organizatora Banijske zabave.

- Akciju za prikupljanje novčanih sredstava smo pokrenuli pre tri nedelje među sugrađanima i putem interneta, jer ovog puta, tačnije četvrtu operaciju, sami ne možemo da isfinansiramo. Malo je reći da smo bili iznenađeni kada su nam zemljaci iz Melburna javili da nam šalju pomoć.

Nismo znali da je naš apel stigao čak do dobrih ljudi iz Australije. Hvala im! Neka ih Bog pogleda i podari sve najbolje i najlepše. Plemeniti gest koji su nam ukazali, duboko nas je ganuo, jer se sa Viktorovom bolešću borimo od njegovog rođenja i verujte, nije lako. Posebno, jer samo muž privređuje i to radeći svakojake poslove, a ja negujem Viktora, ali i pazim na našeg starijeg sina Sašu - kazala je 35-godišnja požrtvovana majka Milena, po preuzimanju donacije humanih Banijaca. Čim se novac našao u njenim rukama i maleni Viktor je morao da ih "prebroji", što je bio način da se bar na tren zaborave ove teške teme.

Četvrta bitka

Za samo sedam godina života ovaj dečak prošao je kroz tri rizična zahvata. "Nažalost, bolest našeg sina je takva da će celog života morati sa tim da se bori. U njegovom slučaju, tumor je na nezgodnom mestu, ispod vilice i dela vrata. Od prethodne Viktorove operacije prošlo je dve i po godine, kada je bio šest dana u komi. U Srbiji se ove vrste zahvata ne obavljaju na državnim klinikama, a naš veliki stručnjak dr Živorad Nikolić radi privatno. Samim tim, zdravstveno osiguranje ne pokriva troškove. I to je sva istina", kaže majka Milena koja je u bolnici "Una" dobila termin za četvrtu operaciju. Devetog novembra Viktor će biti svoju četvrtu životnu bitku.

Pre rastanka sa Nikolićima, majka Milena je, takođe, potvrdila da je njen školski prijatelj Goran Terzić, sa kojim je povremeno u kontaktu, saznao putem interneta o njihovoj nevolji i uputio Banijce na njihovu adresu, na čemu mu je, beskrajno zahvalna. Kao i svim plemenitim sunarodnicima, koji učestvuju u prikupljanju sredstava za lečenje njihovog sina ljubimca, učenika prvog razreda OŠ "Momčilo Živojinović".
 

Adresa

Svi plemeniti zemljaci koji poput Banijaca žele da pomognu Viktoru, mogu da stupe u kontakt sa porodicom Nikolić putem telefona na broj:
+381 64 313 34 24. Adresa je: Nikole Pašića br. 2a, 11400 Mladenovac, Srbija. Naravno, na usluzi je i Redakcija "Vesti".

2024 © - Vesti online