Petak 14.05.2010.
18:10
Tanjug

Za novosadsku filmsku nagradu 10 inostranih konkurenata

"Exit Point", u selekciji filmske kritičarke Dubravke Lakić, donosi aktuelna, hrabra i drugačija filmska ostvarenja svetske kinematografije i predstavlja laureate najznačajnijih festivala kao što su Kan, Berlin, Tribeka, Sandens.


To su uglavnom priče o ljudima s margine, zaboravljenima, ali i tople i duhovite ljudske priče koje ne mogu da se vide svaki dan.


Lakićeva ističe da je ovogodišnji Exit Point posebno posvećen i ljudima sa posebnim potrebama - u bukvalnom i u metaforičkom smislu, ljudima koji su rođeni sa Daunovim sindromom, ratnim stradalnicima, alkoholičarima, špijunima, izbeglicama, siročićima, svima onima koji imaju posebnu potrebu za srećom, razumevanjem i ljubavlju bližnjih.

U selekciji su "Adžami" Skandara Koptija i Arona Šanija, "Sin Vavilona" Muhameda al Darađija, "Grad života i smrti" Čuana Lua, "Viski sa votkom" Andreasa Drezena, "Aplauz" Martina P. Zandvlita, "Zima do kostiju" Debre Granik, "Ja, takođe" Antonija Nahara i Alvara Pastora, "Put, film" Deva Benegala.


Na progamu su i francuski film u kojem glavu ulogu igra Emir Kusturica - "Afera zbogom" u režiji Kristijana Kariona, koji je kod nas već prikazan na festivalu Kustendorf, kao i izraelski "Pitanje veličine" Šarona Majmona i Ereza Tadmora, koji je oduševio publiku na ovogodišnjem Festu.


"Cinema city" obuhvata još dve takmičarske selekcije - Nacionalna klasa, sa novom domaćom produkcijom i "Do 10.000 dolara", sa filmovima snimljenim za manje od 10.000 dolara.


Na festivalu se dodeljuje ukupno 20 nagrada za domaći, internacionalni i niskobudžetni film.


Zajedno sa pratećim ciklusima i retrospektivama, organizatori najavljuju više od 120 filmova, među kojima je oko 30 premijera. Oni će se prikazivati u četiri zatvorena i dva open air bioskopa.

2024 © - Vesti online