Petak 30.10.2015.
13:10
Tanjug

Cipras: Vojne akcije Zapada krive za priliv migranata

Reuters
Svaka mu je k'a Njegoševa

Cipras je, govoreći u grčkom parlamentu, optužio Evropsku uniju da nije sposobna da efikasno rešava tu humanitarnu krizu i da smrt migranata sramoti Evropu.

- Suze koje se liju danas su licemerne, zbog mrtve dece izbačene na obalu ali i dece koja su na putu u izbeglištvo, naveo je Cipras.Cipras je kazao da Egejsko more izbacuje na obale "ne samo mrtvu decu, već samu evropsku civilizaciju". - Stidim se zbog evropske nesposobnosti da se efikasno bori sa ovom dramom, rekao je grčki premijer.

Tanjug/AP

Udavilo se 3.200 izbeglica

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, u 2015. u Evropu je Sredozemnim morem doplovilo više od 704.000 migranata, od čega najviše u Grčku (560.000) i Italiju (139.500). Više od 3.200 ljudi je poginulo pokušavajući da doplovi do Evrope.

Prema njegovim rečima, prvi zadatak je da se "okonča ova humanitarna tragedija".

Američka novinska agencija AP prenela je u petak da je na istoku Egejskog mora 21 osoba izgubila život protekle noći kada su potonula dva broda prevozeći migrante i izbeglice iz Turske u Grčku.

Prvi brodolom dogodio se kod ostrva Kalimanos u noći između četvrtka i petka i u njemu je stradalo 18 ljudi, a 138 migranata je spaseno, dok je drugi brod potonuo u petak ujutru nedaleko od Rodosa i utopilo se troje ljudi, a šest je spašeno.

2024 © - Vesti online