Petak 30.10.2015.
08:42
sputniknews.com

Ukrajinci gone Berluskonija, Dveri i DSS

Reuters
Uživao u šetnji sa Putinom

Berluskonija optužuju za narušavanje reda prilikom ulaska na „privremeno okupiranu teritoriju Ukrajine“ i "prisvajanje ili zaplenu imovine“. Na šta se odnosi poslednja optužba, ostalo je nejasno.

- Krivični postupak je pokrenut na ukrajinskoj teritoriji protiv Berluskonija. Bez obzira na nečiji status, mi ćemo svakog privesti pravdi, a Berluskoni nije izuzetak, rekao je zvaničnik ukrajinske Rade (skupštine) Georgij Logvinski.

- Mi izjavljujemo da ćemo bez obzira na status i položaj privesti pravdi svakog, a Berluskoni nije izuzetak, rekao je Logvinski novinarima, potkrepljujući svoju izjavu dokumentima Državnog tužilaštva i Službe bezbednosti Ukrajine.

On je kazao da je bivši italijanski premijer "javno došao na Krim bez dobijanja ukrajinske dozvole“, i podsetio je da je nedavno to učinila i delegacija francuskih poslanika.

Početkom septembra bivši premijer Italije je na svoju inicijativu došao u privatnu posetu Krimu, gde se sreo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Prethodno je Ukrajinska služba bezbednosti Berluskoniju zabranila ulazak u Ukrajinu na tri godine, navodi Tas s.

Berluskoni je jedan od retkih evropskih političara koji u potpunosti podržava poziciju Rusije u vezi sa ukrajinskom krizom. Delovanje zapadne diplomatije prema Rusiji posle prisajedinjenja Krima on je okarakterisao kao "nesmotreno i daleko od konstruktivnog duha“.

Tanjug

Zatvori preti čelnicima Dveri i DSS

- Danas imamo dodatne informacije o još dve delegacije. Jedna od njih je delegacija iz Srbije, a druga iz Nemačke, dodao je Logvinski, ističući da je već upućen poziv Službi bezbednosti Ukrajine da pokrene krivični postupak protiv srpske i nemačke delegacije.

Srpsku delegaciju na Krimu predvodili su predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić i predsednik Dveri Boško Obradović.

Rašković Ivić je izjavila da je zajednička delegacija došla na Krim da "pozdravi i podrži povratak Krima Rusiji, sa nadom da će isto tako Kosovo i Metohija biti vraćeni Srbiji“.

Ona je rekla da je patriotski blok DSS i Dveri prvi u Srbiji, još pre godinu dana, izjavio da je Krim Rusija, kao što su Kosovo i Metohija Srbija.

2024 © - Vesti online