Četvrtak 29.10.2015.
20:26
Tanjug

Nastavlja se borba svim sredstvima: #NoKosovoUnesco

Tanjug
Sačuvati srpske svetinje na Kosovu: Počela kampanja  #NoKosovoUnesco

U opisu video snimka stoji: "Četiri bisera svetske baštine: Manastir Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške i dalje su na listi ugroženog kulturnog nasleđa Uneska. Oni koji danas traže prijem u Unesko, su oni koji su ih izložili opasnosti".

- Ova kampanja je namenjena stranim medijima u zemljama koje će glasati povodom inicijative za prijem Kosova u Unesko - javio je B92.

Predsednik Nikolić nedavno je održao sastanak sa ambasadorima u Beogradu povodom predloga Albanije da Kosovo postane član Uneska i tada je takođe prikazan film o uništavanju srpske kulturne baštine.

Nikolić je tada istakao da se na Kosovu ne čuva samo srpska, već i evropska kultura, svetsko pamćenje i značajan korak civilizacijskog hoda čovekovog na čitavoj Zemlji.

- Zato je važno da čuvar svog i svetskog kulturnog blaga ostane Srbija kao punopravna članica organizacije Unesko - naglasio je predsednik.

Izvršni savet Uneska doneo odluku da predloži prijem Kosova u tu organizaciju Generalnoj konferenciji, koja će biti održana u novembru.

2024 © - Vesti online