Petak 30.10.2015.
00:13
B92

Do nastanka australijskog akcenta doveli su pijani doseljenici

pixabay.com
Ljubav prema alkoholu uticala na stvaranje akcenta kod Australijanaca

Pišući za “The Age”, Frenkel je rekao da kokel australijskog alfabeta začinio je alkohol.

- Naši preci redovno su se zajedno opijali, a kroz njihove česte verbalne interakcije u pijanom stanju nesvesno je dodat “alkoholni dašak” nacionalnim govornim putanjama. Već dva veka, pijani Osi (Aussie) govor nastavlja da se prenosi sa generacije sa generaciju - rekao je on.

Frenkel je takođe iskoristio priliku da istakne da je slaba veština komunikacije prisutna u svim oblastima australijskog društva.

- Australijanci koriste samo dve trećine govornog kapaciteta. Često se gutaju suglasnici poput ‘t’ (Impordant), ‘l’ (Austraya) i ‘s’ (yesh), dok se mnogi samoglasnici lenjo pretvaraju u druge samoglasnike, naročito ‘a’ u ‘e’ (stending) i ‘i’ (New South Wyles), dok ‘i’ postaje ‘oi’ (noight) - kaže Frenkel.

Profesor zato predlaže da se u obrazovni sistem uključe lekcije retorike jer smatra da bi na taj način porasli “standardi komunikacije Australije”.

Uprkos Frenkelovoj zabrinutosti, čini se da australijski akcenat postaje sve popularniji u svetu – nedavno ne proglašen četvrtim najprivlačnijim akcentom na svetu, odmah iza britanskog, američkog i irskog.

2024 © - Vesti online