Petak 30.10.2015.
03:43
B. Đokić - Vesti

Više bi dobio da je ubio psa

Tanjug
Očekivao teu kaznu: Lukin otac Bojan Jovanović

- Da je zgazio psa, više bi dobio - samo je jedan od komentara kojima su preplavljene društvene mreže od srede.

Iako je tužilaštvo tražilo 10 godina zatvora za Milićeva, sudija Svetlana Galić je dosudila ovu relativno blagu kaznu, ističući kako mediji ne mogu da utiču na nju i njeno rasuđivanje u ovom slučaju. Nakon izricanja presude, stručna javnost, advokati i građani zapitali su se da li pravda uopšte živi u Srbiji, a oglasio se i Bojan Jovanović, otac poginulog mladića.

- Ipak sam očekivao težu kaznu za Lukinog ubicu. Pitanje je da li bi ikad i uhvatili Milićeva da mediji nisu gurali tu priču i hvala im na tome. Očekujem da se narednih meseci sazna čiji je i gde je završio kantrimen koji je Milićev vozio - rekao je Bojan Jovanović.

Da podsetimo, Milićev je upravljao kantrimenom kad je udario u Jovanovića koji je na Brankovom mostu s prijateljima gurao ladu. Potom je pobegao s mesta nesreće, a kad su mediji posle nekoliko dana počeli opširno da pišu o slučaju, Milićev je pobegao najpre u Tursku, a zatim i u Kinu gde je uhapšen!

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže za "Vesti" da, kada je prvostepena presuda u pitanju, nikoga ne treba da čudi ni kad je prestroga, niti preblaga.

Reč stručnjaka

Snežana Tripković, predsednica Udruženja žrtava bahatih vozača.
- Presuda Milićevu je skandalozna i sramotna. Ako optuženi imaju prava, mislim da bi trebalo da se vodi računa i o pravu na život. Ako su predviđene kazne mnogo veće, zašto se izriču manje? Presuda je poruka da vozači nastave sa bahatom vožnjom.
Marko Kastratović, advokat.
- Kazna je apsolutna neprimerena, ovde je reč o bahatom ponašanju, vožnji u pijanom stanju, o osobi koja se poigrala sa celom zemljom i na kraju je dobio 4,5 godine.
Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije:
- Kazna Milićevu bila bi verovatno niža da se nije digla medijska hajka.
Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost u saobraćaju:
- U pravosuđu se za saobraćajku izazvanu iz nehata uglavnom dobija jedna godina zatvora za jedan život. Ne pamtim da je za ova dva dela neko dobio 10 godina, koliko je tužilaštvo predložilo.

- Tek će Apelacioni sud ceniti sve dokaze. Mi, međutim, emotivno gledamo na ovakve stvari i imamo pravo da tražimo da se takvi pojedinci kazne što oštrije. Po meni, za Milićeva su otežavajuće činjenice što je bežao, što je sakrio automobil i što se nije saznalo čije je to vozilo.

Može se reći da je, u stvari, Vesović blago kažnjen jer je on jednako kriv za skrivanje vozila, prikrivanje dokaza i nesaradnju sa sudom! Da je oštrije kažnjen, možda bi pristao da kaže gde je vozilo - kazao je Nikolić.

Komentari na internetu

x "Otac ili najbliža rodbina pokojnika - ima pravo da pravilno presudi."
x "Imena i prezimena predsednika i članova sudskog veća, molim. Da bismo znali ko je na sebe uzeo obavezu da dosluži ono što okrivljenima nije dodeljeno, a moralo je biti."
x "Inicirati peticiju za skidanje ministra pravosuđa i sudije koji je doneo ovu presudu! Dosta je više gledanja kroz prste ubicama i kriminalcima. Ovo je po hiljaditi put poražavajući postupak pravosudnih organa i tome se jednom i zauvek mora stati na put."
x "Čudno bi bilo da je kazna primerena i adekvatna... I dalje će da nas gaze, siluju, ubijaju, prebijaju, i još će na kraju da ih časte."
x "Ne razumem sudiju koji je doneo ovu presudu, da li bi isto presudio da je njegovo dete pregaženo."
x "Kako je bitanga stigla do Kine... Na svaki metar puta po jedan dan zatvora, pa ti beži."

Osim Milićeva, kazna je izrečena i njegovom kumu Bratislavu Vesoviću zbog pružanja pomoći u sakrivanje "kantrimena" i on je osuđen na godinu dana zatvora. Budući da je Vesović tu kaznu već izdržao, on je pušten iz pritvora. Taksista Saša Janković, koji je bio optužen za neotklanjanje opasnosti, osuđen je na sedam meseci zatvora, koju neće odležati ukoliko u naredne tri godine ne počini neko novo krivično delo.

2024 © - Vesti online