Petak 30.10.2015.
04:11
D. Dekić - Vesti

Dijaspora neće trpeti zbog notara

Tanjug
Zasad ništa ne menjamo: Nikola Selaković

Ministar je reagovao povodom buke u javnosti zbog stava Javnobeležničke komore da dokumentacija izdata u DKP-ima, mora kao i ona u Srbiji, da bude u formi javnobeležničkog zapisa.

- Naši državljani, osim u DKP-ima, punomoćja mogu da overavaju i kod stranih notara u zemljama u kojima žive - dao je ministar i alternativu, objasnivši da će tako overena dokumenta po osnovu uzajamnosti dve države biti priznata i kod notara u Srbiji.

Selaković je poručio da komora i javni beležnici u Srbiji treba da prihvataju punomoćja overena u DKP-ima u formi obične overe potpisa, ali prema saznanjima "Vesti", to će biti oročeno prelazno rešenje dok DKP-i ne budu osposobljeni da punomoćja izdaju u formi javnobeležničkog zapisa. Treba napomenuti i da se punomoćje u formi javnobeležničkog zapisa odnosi samo na one poslove koji se kod notara sastavljaju u ovom obliku, dok se ta forma ne zahteva za ostale poslove, gde se kao i do sada radi obična overa potpisa.

Da ovo usklađivanje sa zakonima o javnim beležnicima i, o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa nije nova priča, pokazuju prepiske Ministarstva pravde sa Ministarstvom spoljnih poslova do kojih su došle "Vesti". Prvi dopis je upućen 24. oktobra 2014, a resor pravde je pozivajući se na Bečku konvenciju o konzularnim odnosima izneo mišljenje da su DKP-i dužni da poštuju zakone i izdaju punomoćje u formi javnobeležničkih zapisa, čiji je obrazac dostavljen MSP-u, kao i da dijasporu mogu upućivati da javnobeležničke isprave sačinjava kod notara u zemlji u kojoj živi. U drugom pismu 25. novembra 2014, između ostalog, Ministarstvo pravde je na osnovu izmena Zakona o prometu nepokretnosti iznelo mišljenje da DKP-i mogu overavati punomoćja za zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti i da se takvo punomoćje može upotrebiti za zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti u pismenom obliku.

Konzulatima stiže pomoć?

- Problem je što nema u svim DKP-ima pravnika koji se mogu obučiti. Da li se može desiti da u predstavništva u inostranstvu budu poslati stručni kadrovi iz Srbije koji bi se bavili punomoćjima, zavisiće od toga da li konzulat već ima pravnika i koliki je obim posla u određenom DKP-u - pojašnjava izvor našeg lista blizak Vladi.

Ministarstvo spoljnih poslova, prema informacijama do kojih su došle "Vesti", nije reagovalo, a pošto je reč o mišljenju Ministarstva pravde nije bilo načina naterati MSP da ih poštuje. Krajem prošle nedelje, posle godinu dana, reagovali su notari, pa je priča dospela u medijsku žižu.

- Narednih dana bi moralo da se pronađe rešenje, jer zakoni zemlje moraju da se poštuju - ukazuje sagovornik "Vesti" iz stručnih krugova bliskih Vladi i dodaje da bi DKP-i morali da dobiju uputstva ili priručnike kako će se ubuduće obavljati izdavanje punomoćja.

2024 © - Vesti online