Četvrtak 29.10.2015.
18:11
Tanjug

Varufakis naljutio Italijane: Za minut intervjua - 1.000 €

Reuters
Što je mnogo, mnogo je: Varufakis na jednom intervjuu zaradio 24.000 evra

Osim što je bio plaćen više od 1.000 evra po minutu, Varufakis je za učešće u emisiji na kanalu RAI 3, koja je emitovana 27. septembra, dobio i avionsku kartu prve klase.

Pozamašni iznos i posebnu povlasticu obelodanio je sam bivši ministar na svom blogu na kom je otkrio i honorare koje je dobio za razna predavanja i intervjue koje je održao u poslednje vreme.

Kako prenosi AFP, Varufakis je to učinio kako bi opovrgao tvrdnje da, nakon ostavke u julu, pokušava da se obogati na ovaj način.

On je nabrojao 20 događaja na kojima je učestvovao bez novčane nadoknade ili je samo dobio avionsku kartu ekonomske klase. Naveo je i tri predavanja na kojima je "zaradio" između 500 i 1.700 evra.

Pored ovih, Varufakis je imao i dva "komercijalna" nastupa: intervju za RAI i prezentaciju na konferenciji u Singapuru, za koje je dobio 24.000, odnosno 28.800 evra.

- Ovo je jako ozbiljna stvar, bez presedana - rekao je lider partije Forca Italija (FI) Renato Bruneta.

- Da li to Italijani plaćaju pretplatu da bi nagradili Varufakisa? -  upitala je na Tviteru Mara Karfanja, portparol FI-a u predstavničnkom domu.

Ono što je najviše pogodilo Italijane je to što je Varufakis, tri dana ranije, učestvovao u 60-minutnoj debati na BBC-ju za koju je dobio samo avionsku kartu, i to u ekonomskoj klasi.

RAI se brane da je sa Varufakisom kontaktirala producentska kuća "Endemol", koja je s njim dogovorila naknadu za intervju.

2024 © - Vesti online