Četvrtak 29.10.2015.
13:58
sputniknews.com

"Sudbina Rusije je da bude svetska sila"

Reuters
Izolacija Rusije nema smisla: Nikolas Sarkozi

- Ja nikad nisam bio među onima koji se plaše povratka Rusije na međunarodnu scenu, jer sam uvek smatrao da je sudbina Rusije da bude velika svetska sila, ne regionalna sila - rekao je Sarkozi.

Bivši lider Francuske je naglasio da izolacija Rusije nema smisla, jer neće biti novog hladnog rata. Evropa, po njegovom mišljenju, treba da uspostavi dijalog sa Moskvom.

- Izolacija Rusije nema smisla. Potrebno je razgovarati sa njom - rekao je Sarkozi, dodavši da je u odnosima između Rusije i Francuske, kao i Rusije i Evrope, dijalog neophodan.

Bivši francuski predsednik je prokomentarisao i ulogu Moskve u borbi protiv međunarodnog terorizma. Prema njegovim rečima, stvaranje jedinstvene koalicije uz učešće Rusije jedan je od glavnih uslova za rešavanje sirijske krize i pobede nad Islamskom državom.


- Rusiji je potreban sagovornik kako bi se našao izlaz iz sirijske krize - rekao je Sarkozi.

Govoreći o Islamskoj državi, protiv koje se bore i Rusija i međunarodna koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, bivši predsednik Francuske je naglasio da dve strane treba da ujedine napore.

- Ne treba biti specijalista da bi se videlo da ne možemo nastaviti da radimo u dve paralelne koalicije u Siriji. Potrebno je okupiti sve u jednu koaliciju - to je uslov za vojnu pobedu nad varvarima iz ID: međunarodna koalicija zajedno sa Rusijom - rekao je Sarkozi.

2024 © - Vesti online