Četvrtak 29.10.2015.
13:12
telegraf.rs

VIDEO: "Detalj" za ruske vojnike - pametni sat "Strelac"

youtube.com/StreletzTV
U stalnoj vezi s komandnom bazom

"Strelac" (na ruskom - "Strelets") je proizvod kompanije "Argus-Spektr" i izgleda poput svakog drugog ručnog sata, ali je sve, samo ne običan. 

Pametni sat održava stalnu vezu s komandnom bazom preko zaštićene digitalne veze koristeći tajne talase koje je praktično nemoguće presresti, jer su za tako nešto potrebne snažne elektronske smetnje, koje bi zbog jačine bile lako otkrivene.

Ako vam je potrebna hitna pomoć, sat će poslati poziv bazi. Ako vojnik prestane da diše ili se ne pomeri 45 sekundi, sat šalje znak za uzbunu. Ista stvar događa se ako je vojnik otet, ako je iz bilo kojeg razloga napustio teritoriju na kojoj se nalazi ili ako je jednostavno skinuo sat s ruke. Nakon slanja alarma, sat postaje svojevrsni svetionik koji navodi spasilačku ekipu prema lokaciji na kojoj se nalazi.

S druge strane, ovaj pametni sat može da prima koordinate određenog mesta i precizno da dovede vojnika do te pozicije. Ovu mogućnost "Strelac" ima zahvaljujući ugrađenom mikročipu za globalno pozicioniranje - "Glonass".

U originalnoj verziji sat je bio namenjen za radnike obezbeđenja u udaljenim vojnim objektima, koji su uz pomoć sata mogli trenutno da podignu uzbunu.

Ovaj sat je za protekle dve godine testiran u ekstremnim vremenskim uslovima, radio je besprekorno na temperaturama od minus 50 do plus 50 stepeni. Drugim rečima, bez problema će jednako dobro raditi na zaleđenom Arktiku, kao i u na paklenim temperaturama u Africi.

2024 © - Vesti online