Četvrtak 29.10.2015.
22:30
Z. Marjanović - Vesti

Avanture u memoare

Z. Marjanović
Vraća se među svoje: Slobodan Cole Pešović

- Vreme je za vraćanje među svoje ljude i za pisanje memoara - kaže Slobodan i dodaje:

- Od kuće sam pobegao sa 13 godina, odmah nakon završetka osnovne škole, ali mi to u životu i nije toliko smetalo. Bez dinara u džepu, ilegalno sam prešao jugoslovensko-italijansku granicu, a potom sam se obreo u Austriji. Posle tri godine, kada mi je Austrija dosadila, ponovo bez dinara, stopom vratio sam se u Jugoslaviju i to, automobilom za čijim je volanom bila upravnica Ateljea 212 Mira Trailović. Usput, onako, tek da prekratim vreme, izvadim blokčić i olovku, a uvek sam lepo crtao, naslikao sam Miru za volanom. Naravno, ona je to primetila i kada smo stigli u Beograd predložila je da me zaposli u pozorištu kao dekoratera. I tako, do kuće nisam stigao, ali sam dobio prvi posao i to legalni.

U Pragu prodavao šuškavce

U vreme kada su Rusi ulazili u Čehoslovačku, 1968. godine u Pragu sam trgovao šuškavcima i najlon čarapama. Posle Čehoslovačke, živeo sam u Rusiji i Poljskoj, a zatim se vratio u Francusku koja mi je 1979. godine uskratila gostoprimstvo - kaže Slobodan.

Da nije bio nemirnog avanturističkog duha Slobodan Pešović bi već nekoliko godina bio u zasluženoj penziji, ali sudbina mu je namenila drugačiji život.

- Znao sam da ću kad-tad ponovo krenuti u svet, ali nipošto nisam želeo da eskiviram vojsku jer je u to vreme služenje vojnog roka bilo pitanje časti. Nakon što sam pošteno odslužio dvogodišnji vojni rok prva svetska destinacija u kojoj sam se zaustavio bio je Pariz, grad za koji me vezuje ljubav i brak sa jednom ženom iz Ljiga, ali nešto u meni mi nije dalo mira. Otišao sam u Englesku. Iz nje sam se preselio u Holandiju povremeno sam živeo u Egiptu, Tunisu, Maroku, Somaliji, Iraku, Iranu, Južnoafričkoj Republici... Kada sam dosadio Holanđanima, a i oni meni, preselio sam se u Nemačku, ali uporedo, kraće ili duže, živeo sam i u Kamerunu, Gani, Gvineji, Obali Slonovače, Portugalu, Španiji... Negde sam bio konobar, negde izbacivač u elitnim restoranima, vozač, građevinski radnik, recepcionar - ističe Pešović uz napomenu da su to bili uglavnom legalni poslovi.

Potomci

Iz prvog braka Slobodan ima dvoje dece, a iz usputnih ljubavi u Makedoniji, Nemačkoj, Obali Slonovače, Engleskoj i Portugaliji još petoro.
- Da li sam ostavio trag i na Filipinima, Kini i Maleziji, ne znam, ali znam da sam živeo u mnogim zemalja na svim kontinentima, osim Australije koja me nikada nije privlačila - veli Pešović.

Daljine imaju magnetsku moć zbog čega je Slobodan Pešović odlučio da se 1991. godine preseli u Ameriku, ali tek što je stigao i ponovo se oženio izbili su ratni sukobi u Jugoslaviji koji, kako kaže, nisu mogli da prođu bez njega kao dobrovoljca.

- Iskreno, ma kolika bila moja želja da dam doprinos odbrani zemlje, rat nije bio za mene, jer nisam mogao da prihvatim ponude nekih paravojski. Umesto toga, vratio sam se u Ameriku gde me je čekala supruga sa kojom sam izrodio četvoro dece - kaže Slobodan.

2024 © - Vesti online