Petak 30.10.2015.
06:30
vesti.mojauto.rs

Budite dobri prema gumama: Osveta može biti strašna

youtube.com/ Guinness World Records
Najbolje je da gume povremeno pregleda "doktor" za njih

Na primer, kada vozimo  sa neadekvatnim pritiskom vazduha u pneumaticima stvaramo sebi problem. Nedovoljan pritisak vazduha nije u stanju da održava rub, odnosno stranice  gume. Rubovi gume tada su previše fleksibilni a što se gume više uvija to je temperatura veća (poput gumice za tegle koja se ugreje kada je previše razvlačite) što može dovesti do oštećenja na rubu gume koja su nevidljiva za vozačevo oko.

Parkiranje kakvo gume ne vole

Jedna od najčešćih grešaka vozača jeste prebrzo i naglo parkiranje preko visokih ivičnjaka. Upravo to kida armaturu unutar pneumatika.

Druga najčešća greška jeste nepravilno odlaganje zimskih i letnjih guma. Guma je izuzetno osetljiva na mineralna ulja i druge hemikalije. Onaj ko ostavlja gume na masnom podu u garaži imaćeproblema, jer će stranice pneumatika biti uništene. Naime, problem je u tome što je guma oštećena, ali i dalje funkcioniše a vozač nije svestan da vozi na tempiranoj bombi.

Upravo zbog ovih stvari redovni pregledi guma su važni. Jednom u 10-15 dana podesite pritisak u gumama i redovno sami pregledajte gumu da li ima vidljivih oštećenja po njoj. Takođe, povremene kontrole kod vulkanizera su obavezne jer tamo će profesionalci najbolje ustanoviti da li je sa gumom sve u redu ili ima nekih skrivenih, opasnih oštećenja.

Prepoznajte oštećenja na gumi

Rupa na boku gume

Ivice su oslabljene, a verovatno je unutrašnja konstrukcija oštećena. Ovde preti pucanje pneumatika - bolje zamenite ovakvu gumu što pre.

Strano telo u gazećem sloju

Ovde se staklo zabilo u gazeću površinu gume. Ovo se često uspešno popravlja kod vulkanizera.

Nepravilno trošenje gume

Nešto dovodi do toga da se guma na jednom delu više troši. Prvo proverite šta je uzrok ovome i otklonite kvar, a onda promenite gumu. Ako ne znate uzrok, besmisleno je menjati gumu jer će opet do toga doći.

Izduvavanje

Dok tražite pumpu za gumu, možete na ventil ili na mesto odakle mislite da pušta vazduh nakapati vodu sa sapunicom. Ako krenu da se prave balončići, tu pušta vazduh.

2019 © - Vesti online