Četvrtak 29.10.2015.
07:49
I. K. - Vesti

Ruske bombe pred vratima Izraela

Reuters
Oganj na granici: Izraelska jedinica na Golanu

Navedeno je da se napad dogodio u rejonu Kunejtre, nedaleko od granice sa Izraelom. Naime, Izrael je Golansku visoravan okupirao 1967. godine posle Šestodnevnog rata sa Sirijom i Egiptom.

Kneset je 1980. godine objavio aneksiju te teritorije, što je Savet bezbednosti odbacio nekoliko meseci kasnije rezolucijom 497.

Siriji je ostao samo uski pojas Golanske visoravni gde su se ugnezdili teroristi, a Armija trpi izraelske artiljerijske napade kada im se približi.

Iranska agencija Fars precizirala je da je bombardovanje izvedeno nedaleko od sela Dejr al Adas uz primedbu da ta "operacija služi kao upozorenje Izraelcima koji smatraju da su postigli sporazum s Moskvom o dejstvima u vazdušnom prostoru Južne Sirije.

To je prva reakcija iz Teherana na nedavni dogovor o uspostavljanju zajedničke komande Rusije i Izraela koja treba da spreči slučajni sukob. Izrael se tim obavezao da će reagovati samo ako bude napadnuta teritorija pod njegovom faktičkom kontrolom.

Vazdušni napadi na teroriste nastavljeni su uprkos lošim vremenskim prilikama poslednjih dana. Ruske pilote u nekim oblastima ometa peščana oluja, a sirijske sa starim avionima niska oblačnost.

Teroristi su to iskoristili da napadnu koridor kojim se snabdeva tromilionski grad Alepo. Primećeno je da koriste protivtenkovske rakete koje su sa zapada dostavljene takozvanoj umerenoj opoziciji.

Od ranog jutra krupne jedinice terorista pojačane tenkovima napadale su položaje sirijske armije na liniji Tel Aran - As Safira, jugoistočno od Alepa. Uspeli su da probiju prvu liniju odbrane i zahvate nekoliko ulica u Aziziji, naselju As Safire. Borba je vođena pet sati, kada su se poboljšali vremenski uslovi, pa su avioni uništili vatrene tačke terorista i naterali ih na povlačenje.

Kasapnica na koridoru

Oko 80 kilometara južno od As Safire teroristi su uspeli da izađu na koridor u pustinji između mesta Itrija i Hanašer. Tamo su zauzeli golo brdo kraj puta i izloženi su masovnom bombardovanju bez velike šanse da prežive. Daleko veći problem predstavljaju mine ručne izrade koje su posejali na tom delu puta.

2024 © - Vesti online