Četvrtak 29.10.2015.
06:46
J. Arsenović - Vesti

Živ Mladić opasan po državu!

mc. rs
Važan je opšti interes: Borivoje Borović

- Naravno da ne prizivam ubistvo. Nikada ne bih bilo kome to direktno predložio. Samo sam govorio sa stanovišta tajnih službi koje su umele da uklanjaju ljude kad je to nalagao interes države. Uostalom, te službe su po cenu teških zločina sklanjale političke protivnike, što ja dobro znam, jer sam 10 godina bio progonjen. Kada sve to imate u vidu, bilo je logično očekivati da će ga likvidirati kako presuda za genocid ne bi štetila državnim interesima - objašnjava Borojević.

U svakom slučaju, ovakav stav je nametnuo niz pitanja - od onog da li država ima pravo da nekog likvidira zarad "opšteg interesa" i po kojim to kriterijumima i ko uopšte može da procenjuje da je ubistvo pojedinca u interesu države?

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović kaže da bi u slučaju da se našao u poziciji Ratka Mladića državi olakšao tako što bi digao ruku na sebe!

- Ratko je valjan oficir i vrlo inteligentan čovek koji je mogao da zna da bi narod i Republika Srpska mogli da ispaštaju i da će na osnovu presude njemu, a biće osuđen za genocid, makar za Srebrenicu, RS biti proglašena za genocidnu tvorevinu. U tom kontekstu ja bih časno izbegao mogućnost da takva presuda optereti budućnost moje države i naroda, tako što bi izvršio samoubistvo - objašnjava Stojanović.

On kaže da samožrtvovanje postoji u vojničkoj tradiciji i kao primer navodi majora Milana Tepića koji je digao kasarnu u Bjelovaru kako oružje ne bi palo u ruke neprijatelja, ali i primere japanskih kamikaza.

Na pitanje da li će biti spreman na takav potez i ako njemu sud za zločine na Kosovu i Metohiji bude sudio, a on proceni da je pravosnažno osuđujuća presuda neminovna, Stojanović odgovara da "paralela nije adekvatna".

- Moja optužnica je lišena svakog osnova i bazira se na jednom svedoku za jedan slučaj. Ja nisam bio komandant kao Mladić i presuda protiv mene, ako je uopšte bude, neće uticati na Republiku Srbiju - uveren je Stojanović, koji je u vreme sukoba na KiM bio načelnik bezbednosti Prištinskog korpusa.

Slučaj za psihijatriju

Borojević kaže da je smrću u Hagu Milošević "nesvesno učinio veliku uslugu srpskom narodu jer je izvesno da bi bio osuđen za genocid".
- Kad službe nisu uradile ono što se moglo očekivati, onda je država trebalo da insistira na neuropsihijatriskom veštačenju Mladića. To što general ulazi u sudnicu s kačektom, salutira levom rukom i govori nepovezano ukazuje na to da on ima problema i u tom slučaju njemu se ne bi moglo suditi jer takve osobe nisu krivično odgovorne. Umesto toga, bivši predsednik Srbije sa svojom neukom ekipom savetnika sa Dorćola delovao je euforično dok je saopštavao hapšenje Mladića - kaže Borojević.

Ne bi ni Hitlera ubio

Problem sa rečima "trebalo" umesto "bilo je za očekivati", Borojević objašnjava konceptom TV emisije u kojoj je gostovao,
- To nije bio intervju kada možete izjavu da izvedete do kraja, već razgovor u kome vas prekidaju, pa se borite za svaku reč. Pa ja sam protiv smrtne kazne, ja ni Hitlera ne bih ubio - tvrdi Borojević.

2024 © - Vesti online