Četvrtak 29.10.2015.
12:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević

.

Prvi Petrin rođendan

Otvaranje paketa: Mama Slađana sa Petrom na krilu

Miholjsko sunce i krivudav, zemljan put, pratili su nas do sela i udaljenog zaseoka gde je na uzvišenju, u useku brda, pored šume, skroman dom 48-godišnjeg Svetislava i 41-godišnje Slađane. Dočekuju nas raširenih ruku, brojna deca nam trče u susret, a na licima osmeh i neopisiva sreća.

Konačno su ostvarili svoj san - da dobiju kupatilo u kome će moći da se u 21. veku prvi put okupaju kao ljudi i koje će im služiti i za pranje veša, posebno u zimskim uslovima. Kupatilo je stiglo u ovaj skromni dom zahvaljujući donaciji u iznosu od 600 franaka, daru dobrotvora iz Srpskog penzionerskog kluba Cirih u Švajcarskoj.

I za sedenje i za plivanje: Najmađi Savići

Ulazimo u kuću, čestitamo rođendan Petri, koja je ugledala svet 26. oktobra, uoči dana kada pravoslavni hrišćani slave Svetu Petku, zaštitnicu žena, svetiteljku koja je pomagala bolesne i siromašne. Svetislav nam pokazuje novo kupatilo i još jednu novosagrađenu prostoriju, nameštenu i opremljenu krevetima i televizorom.

- Bog sladak neka poživi sve naše dobrotvore, još ne možemo da verujemo da imamo kupatilo. Isprobali smo ga. Bilo je kupanje u kadi. Najmanja deca prva, pa potom redom. Svima koji nam pomažu da im se vrati dobro stostruko, da im veliki praznik i naša velika svetica Sveta Petka unese blagoslove u domove i ostvare sve što požele - vidno uzbuđen od sreće priča Svetislav koji je svaki dobijeni evro, franak, štedeo, uprkos činjenici da ga svakog dana čekaju desetoro gladnih dečjih ustiju...

Ovaj vredan, odgovoran i požrtvovan roditelj uspeo je da stvori kakav-takav komoditet svojoj višečlanoj porodici. 

Dečja radost

Kupatilu i sobi se najviše raduju deca: Strahinja (23), Stefana (18), Biljana (14), Vukašin (12), Lazar (8), Luka (6), Isidora (4), Mihajlo (3), kao i mala Petra ali i ćerka Miljana (20) koja se ove godine udala. "Ja sam se prvi kupao, plivao sam u kadi", skače pored nas umiljati trogodišnji Mihajlo, a tata Svetislav potvrđuje da je baš tako bilo.

- Nije bilo lako, ali hteli smo da ispunimo obećanje koje smo dali donatorima iz Ciriha, novac smo dobili krajem maja i radili smo preko leta na dogradnji sobe i kupatila. Oko glavnih vodoinstalaterskih radova pomogao mi je brat, ostalo smo odradili ja i moj najstariji sin Strahinja. Kad te muka natera sve se nauči. Krenuli smo sa kupatilom, a onda se odlučili i za sobu, jer smo svi bili smešteni u omanjoj kuhinji i jednoj opremljenoj sobi. Spavalo se na krevetima i popreko kako bismo svi stali. Sada je odlično, širimo se i lepo je za sve nas - zadovoljno kaže Svetislav.

Sedamo za sto, na krevetu se otvara poklon-paket za Petru, čuju se uzvici oduševljenja. Nazdravljamo za njen rođendan, za kupatilo, za sobu 堠Svetislavu i Slađani polaze suze na oči. Rastajemo se sa željom da se opet vidimo, da ih posetimo, podelimo male radosti koje život čine velikim.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online