Sreda 28.10.2015.
14:24
B. Đokić - Vesti

Deca su najbolji ambasadori prestonice mladih

Vesti
 

Gosti iz Danske, 75 učenika i njihovih šest nastavnika, boravili su u Novom Sadu od 18. do 22. oktobra na poziv Osnovne škole "Prva vojvođanska brigada" i Rukometnog kluba "Adut" iz Novog Sada, a sada već tradicionalni susreti osnovaca dva grada započeli su od ideje nastavnika s naših prostora Saše Stojkovića da se razbije predrasuda između zemalja članica EU i potencijalnih kandidata, s ciljem da se uspostavi kulturna, sportska, poslovna, kao i politička saradnja gradića Frederiksunda, 38 kilometara udaljenog od Kopenhagena, i Novog Sada.

Da bi mališani iz Danske stekli što bolju sliku o Novom Sadu pobrinuli su član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski i direktor Turističke organizacije Grada Novog Sada, Branislav Knežević.

- Drago mi je što ste kao jednu od destinacija izabrali Novi Sad. Vi ste ovde ambasadori vaše zemlje, a po povratku kućama bićete ambasadori Novog Sada kada vašim roditeljima, rodbini i prijateljima budete prenosili utiske o našem gradu. Nadam se da će ti utisci biti prijatni i da ćete se vratiti u Novi Sad, grad mladih, koji je jedan od kandidata za Omladinsku prestonicu Evrope. Za vas mlade važno je da putujete širom sveta i upoznajete se s različitim kulturama, tradicijama, da razmenjujete iskustva i ideje - rekao je Knežević na prijemu osnovaca u Turističko-informativnom centru Novog Sada.

Vesti
 

Direktor svih škola u Frederiksundu Jens Fenger Nilsen, sa prvog gostovanja u Novom Sadu poneo je pozitivne utiske.

- Živimo u svetu koji je sličan, ali ipak, postoje razlike. Srbiju doživljavamo kao deo Evrope, iako nije član EU. Deca, međutim, jednako razmišljaju, isti su im problemi, ali naši mališani imaju veće mogućnosti. Razgovarajući s direktorom OŠ "Prva vojvođanska brigada" uočili smo da se naše dve škole suočavaju s istim problemima i imaju iste ciljeve, uz neke male razlike, praktično nijanse - rekao je Nilsen.

Pored druženja sa vršnjacima i učestvovanja u zajedničkim sportskim aktivnositma, domaćni su upoznali goste da Novi Sad nosi titulu "grad mladih" i da kao kandidat za titulu Evropske prestonicu mladih za 2018. godinu može da postane jedan od poželjnijih destinacija mladih iz Danske.

Vesti
 
2024 © - Vesti online