Sreda 28.10.2015.
09:34
Srna

"UNESCO gubi kredibilitet ako primi Kosovo"

youtube.com
Janjić:Albanski predstavnici svim silama nastoje da pokažu da su deo Evrope, a uništavaju srpske svetinje

On je naveo da podrška određenih zemalja ulasku samoproglašenog Kosova u Unesko nema nikakve veze sa kulturom, već je reč o namirivanju određenih političkih interesa, pošto je Priština morala da prihvati specijalni sud za ratne zločine i Zajednicu srpskih opština, iako se i to opstruiše.

- Nekada je albanski narod imao besu (datu reč), a sada se ne poštuju čak ni dogovori sačinjeni u međunarodnom prisustvu - rekao je otac Sava za "Politiku".

On je dodao da, sa međunarodne strane, postoji politički pragmatizam, jer Kosovo sve više klizi u ekstremizam i verski fundamentalizam, što pokazuju i njihovi kosovski izveštaji.

- Ipak, nepravedno je da u svemu tome naše svetinje i duhovna baština postanu kolateralna šteta - rekao je otac Sava, navodeći da pitanje srpske baštine mora biti dugoročno rešeno kosovskim dijalogom u Briselu.

On kaže da je žalosno da otvorene laži i propaganda koju širi "kosovska vlada", koristeći svaku priliku da minimizira posleratno uništavanje hrišćanskih svetinja, mogu još da prođu u svetu.

- Albanski predstavnici svim silama nastoje da pokažu da su deo Evrope i da Albanci nikada nisu uništavali crkve, a posvuda vidimo ruševine hramova, raskopane grobove i polomljene krstove - rekao je otac Sava.

Izvršni savet Uneska podržao je većinom glasova prijem samoproglašenog Kosova u tu organizaciju UN. Konačnu odluku o predlogu za prijem samoproglašenog Kosova doneće Generalna konferencija Uneska, koja zaseda od 3. do 18. novembra.

2024 © - Vesti online