Utorak 27.10.2015.
22:09
Tanjug, Srna

Pentagon potvrdio: Američki razarač u Južnom kineskom moru

Reuters
Kina uputila oštar protest Americi zbog njihovog ratnog broda u kineskim vodama (Foto: Arhiva)

Karter, koji je govorio pred senatskim Odborom za vojsku, na početku je rekao da je američka mornarica sprovela operacije u Južnom kineskom moru.

Odgovarajući na pitanja članova Odbora, on je potvrdio izveštaje da se razarač "USS Lasen" približio kineskom veštačkom ostrvu.

Radi se grebenima Subi i Misčif u arhipelagu Spratli, koje je Kina nadogradila i pretvorila u ostrva 2014. godine.

Raspoređivanje američkog vojnog broda u blizini veštačkog ostrva koje je izgradila Kina u spornim vodama Južnog kineskog mora, ne bi trebalo da ima negativan uticaj na odnose Vašingtona i Pekinga, saopštio je danas portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Kirbi je rekao na brifingu za novinare da su odnosi sa Kinom od vitalne važnosti za SAD, koja želi da vidi njihov razvoj, na obostranu dobrobit, uprkos razlikama oko Južnog kineskog mora, prenosi Rojters.

Američku slobodnu plovidbu, uključujući i onu u Južnom kineskom moru, ne utvrđuje neko pojedinačno pravo, saopštila je danas Bela kuća, dodajući da će SAD leteti i ploviti, gde god to međuanrodno pravo dopušta.   

Upitan o patroli američke mornarice, koju je vršio raketni razarač, portparol Bele kiće Erik Šulc je kazao da ne može iznositi detalje o vojnim operacijama.

2024 © - Vesti online