Utorak 27.10.2015.
21:59
blic.rs

Ugljanin kao da preti Srbiji: Ili vlast, ili ću vam prirediti pakao

Tanjug
Ostao bez fotelje, pa "bombarduje" Srbiju ekstremističkim izjavama: Sulejman Ugljanin

Otkad je posle izbora 2014. godine ostao bez ministarske fotelje, Ugljanin ne prestaje sa ekstremnim izjavama. Nakon što je nedavno tvrdio da su MUP i Vojska Srbije za Bošnjake neprijateljski faktor, u nedelju u Novom Pazaru je rekao da Sandžak treba da postane država.

Ekstremista

Milovan Drecun (SNS) podseća da se Ugljanin, dok je bio ministar od 2008. do 2014, „nije mnogo bunio“.

- Bilo mu je lepo kada je bio deo izvršne vlasti, a sad kada nije, radi protiv države - priča Drecun.

On smatra da je Ugljanin sada "definitivno preterao".

- To što čini je apsolutno nezakonito i nije mi jasno zašto tužilac ne reaguje jer je ovde reč o pozivu na prekrajanje teritorije jedne zemlje - ističe Drecun.

Ipak, on je uveren da je ekstremizam osuđen na propast i da će lider SDA "proći kao Muamer Zukorlić, koji je potpuno marginalizovan". On želi da podigne svoj autoritet i pridobije poverenje Bošnjaka.

Ideja osuđena na propast

- Ugljaninova izjava o državi Sandžak je u svađi s pameću i realnošću - kaže za "Blic" potpredsednik Vlade Srbije i lider SDPS Rasim Ljajić.

On smatra da Ugljanin još živi u prošlosti i od prošlosti, "misleći da ono što je imalo političku prođu devedesetih godina ima i sada, 25 godina kasnije".

- Njegovim izjavama se veći značaj daje u Beogradu nego što imaju uticaja u Sandžaku. To će se i pokazati na prvim sledećim izborima, na kojima će ostvariti najgori rezultat. Narod u Sandžaku neće utopije, već radna mesta, puteve, škole... U priču o državi Sandžak više ne veruju ni deca u obdaništu - uveren je Ljajić.

I demokrate protiv

Osuda ekstremizma Sulejmana Ugljanina jedna je od retkih tema oko kojih slično mišljenje imaju vlast i opozicija. Portparolka DS Aleksandra Jerkov kaže da su to izjave kakve demokrate ne mogu da podrže.

- Ovakve izjave su opasne, nepotrebne i ne treba imati razumevanja za njih. Nije jasno u kom kontekstu i iz kojih poriva je ovako nešto rečeno. Mesta takvim izjavama nema, kao što ih nikada nije ni bilo - ističe Aleksandra Jerkov za.

Sulejman Ugljanin je pre dva dana, u svojstvu predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća, organizovao proslavu 25. godišnjice ilegalnog referenduma o autonomiji Sandžaka. Poručio je Bošnjacima da treba da se bore za "državu Sandžak", koja po njemu ima uporište u tri dokumenta: sjenička deklaracija iz 1917, odluke partizanskop skupa AFVNOS iz 1943. i referendum iz 1991. godine.

- Ugljanin je devedesetih čak i pravio nekakvu vojsku. Zbog toga je protiv njega bila podignuta optužnica, a on pobegao u Tursku - podseća Milovan Drecun.

Stati na put secesijama

Poznati beogradski advokat Toma Fila kaže za "Blic" da su izjave Sulejmana Ugljanina o državi Sandžak - baljezganje!
- Ipak, taj Ugljanin poziva na promenu državnog uređenja. Zato bi Tužilaštvo možda trebalo da se pozabavi time, da utvrdi autentičnost izjave, jer nije nemoguće da se takve izjave na kraju pretvore u nešto ozbiljno - kaže Toma Fila.
Kako Fila navodi, srpska tragedija nije samo Kosovo.
- Jasno je da secesijama konačno treba stati na put - ističe Fila.

2020 © - Vesti online