Utorak 27.10.2015.
18:39
Tanjug

Zašto se nakrivio beogradski Pobednik?

Reuters/M.Đ.
Beograđani nemaju razloga za brigu, Pobednik se neće srušiti

Ona je, povodom pisanja pojednih medija da se spomenik nakrivio, poručila da građani, a ni medii mogu da budu mirni i ne trene da brinu.

- Sa Pobednikom se ne dešava ništa, on je tu gde jeste, neka građani budu mirni, a i svi mi zajedno i mediji - rekla je Mićović podsetivši da je to spomenik kulture, ali i spomenik grada Beograda.

Kako je navela, 1996. godine urađen je projekat sanacije temelja Pobednika i tom prilikom ekspertska grupa statičara odlučila je da se spomenik, na osnovu rezultata tadašnjeg snimanja o njegovom horizontalom i vertikalnom kretanju, stabilizuje u nakrivljenom položaju.

- To je ekspertska procena naših najpoznatijih statičara u to doba i čim od 1996. godine do danas spomenik stoji takav kakav je nema nikave bojazni da će se on srušiti - kazala je Mićović novinarima.

Podsetivši da se na Pobedniku trenutno obavljaju radovi na investicionom održavanju platoa oko spomenika, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda zatražio je i dodatna merenja, odnosno elaborat o horizontalom i vertikalnom kretanju spomenika.

- Kada budemo dobili rezultate tih merenja, ukoliko je potrebno, obaviće se i dodatni radovi na Pobedniku. Za sada nemamo podatke, očekujemno ih u narednih deset do 15 dana i tada ćemo obavestiti javnost šta će biti dalji radovi na spomeniku i da li će ih uopšte biti - obrazložila je Mićović.

Podsetivši da je Pobednik podignut 1928. godine, ona je napomenula da se tada nije znalo na čemu leži njegova temeljna zona.

- Kada su prva istraživanja sprovedena na tu temu, 1989. godine, činjenice su potvrdile da se temeljna zona Pobednika nalazi delimično na nasipu, a delimično na srednjovekovnom zidu - rekla je Mićović.

Kako je objasnila vremenom je došlo do neravnomernog sleganja tla, zbog čega se Pobednik nakrivio još tada.

2024 © - Vesti online