Utorak 27.10.2015.
18:18
Tanjug

"Nikada nećemo dozvoliti otcepljenje Katalonije"

Reuters
Španija će se svim silama boriti za odbranu suvereniteta: Marijano Rahoj

U govoru koji je prenosila državna televizija Rahoj je rekao da je predlog "akt provokacije protivan Ustavu, zakonu, osećanjima većine Katalonaca i demokratskoj volji Španaca".

- Oni koji žele da odvoje i podele Kataloniju od Španije treba da znaju da to neće postići. Država neće oklevati da iskoristi sva politička i pravna sredstva koja joj omogućavaju zakon i ustav u odbrani suvereniteta Španije - istakao je Rahoj.

Katalonija, severoistočni region sa 7,5 miliona stanovnika, ostvaruje skoro petinu španskog ekonomskog proizvoda, a njeni građani ponose se svojim jezikom i kulturom.

Ankete pokazuju da većina Katalonaca podržava održavanje referenduma o osamostaljenju, ali da su podeljeni u vezi sa pitanjem nezavisnosti.

Stranke koje se zalažu za nezavisnost osvojile su na izborima u septembru 72 od 135 poslaničkih mandata na osnovu 48 odsto dobijenih glasova.

Dve stranke koje u novom katalonskom regionalnom parlamentu imaju većinu iznele su predlog skupštini da najavi formalni početak odvajanja od Španije i formiranje nove države Katalonije.

2024 © - Vesti online