Sreda 28.10.2015.
07:46
D. Dekić - Vesti

Vučićev Mali veliki problem

Tanjug
Dok ih kriminal ne rastavi: Aleksandar Vučić i Siniša Mali

Zanimljivo je da je pre ovih afera, prošle godine gradonačelnik Beograda bio deo još jedne. Podgorički list "Dan" objavio je da je Mali bio konsultant firme narko-bosa Darka Šarića, a crnogorski opozicioni lider Nebojša Medojević na Tviteru negodovao što srpski mediji ovu informaciju ignorišu.

Portal Krik je aferu "24 bugarska stana" ojačao novim otkrićem o nezakonitom poklanjanju državnog zemljišta porodici Mali, kao i da je vlasništvo nad tom zemljom prebačeno of-šor firmi sa Devičanskih Ostrva.

Malog su ubacili u ozbiljan problem, a u političkim krugovima se već spekuliše da je premijer svojom izjavom nagovestio da gradonačelnika "pušta niz vodu".

Izvori "Vesti" ukazuju da je Mali u trci za prvog u gradu promovisan kao kadar SNS, ali ne i član stranke, što ukazuje da je i Vučić, kao nekada Zoran Đinđić, na neke od važnih i vrlo odgovornih funkcija postavljao vanstranačke ljude, držeći se onog da za njihove eventualne grehe i loš rad stranka i njen lider ne odgovaraju.

Logično je, kaže za "Vesti" analitičar Branko Radun, da Mali ako ima of-šor kompanije bude sklonjen sa funkcije, a kako dodaje, takav potez ne bi trebalo da ima veze s tim da li je neko član stranke.

- Zašto bi premijer snosio odgovornost za ono što je gradonačelnik radio pre angažmana u Vučićevom političkom timu, odnosno u vreme kada je bio blizak Demokratskoj stranci. Vučićeva poruka javnosti liči na to da će Siniša Mali, ako se utvrdi njegova krivica, snositi političku odgovornost - ocenio je Radun.

On je, upitan zašto premijer ne brani gradonačelnika kao što je činio u slučaju pada helikoptera i odgovornosti ministra odbrane Bratislava Gašića ili afere prisluškivanja, odgovorio da je svaki takav slučaj "slučaj za sebe".

- Slučaj Gašića je različit, jer nije reč o biznisu, pa se zato i ne može sve trpati u isti koš, već od slučaja do slučaja, ali i od toga koliko poverenja premijer ima u svoje funkcionere - zaključio je Radun.

Zašto ćute poreznici?

Centar za vladavinu prava (CVP) pozvao je Poresku upravu da unakrsnom kontrolom imovine i prihoda Malog proširi krug provere lica i poreskih obveznika, pošto dostupna dokumentacija ukazuje na sumnju da je kompletna uža porodica Malog učestvovala u sumnjivim poslovima domaćih i pravnih lica iz of-šor poslovne zone.
- Sve transakcije se direktno dovode u vezu sa ulogom Malog
u ranijim privatizacijama preduzeća kada je devastirana nacionalna ekonomija - navodi CVP i pozdravlja najavu Agencije za borbu protiv korupcije da pokrene postupak protiv Malog.

2024 © - Vesti online