Sreda 28.10.2015.
03:43
N. S. Preradović - Vesti

Ubijaju dodaci hrani

Tanjug
Pre bi se trebalo osvrnuti na dodatke koji se stavljaju prilikom prerade mesa

- Meso ne bi trebalo da bude uzročnik raka, pre bi se trebalo osvrnuti na dodatke koji se stavljaju prilikom prerade mesa. Što se tiče konkretno Srbije, potrošnja mesa nije na zavidnom nivou, jer smo limitirani niskom platežnom moći - kaže dr Ševarlić.

On kaže da će posledice ovog izveštaja osetiti proizvođači hrane za stoku, potom proizvođači mesa, kao i proizvođači dodataka za mesne prerađevine.

S druge strane Milan Prostran, stručnjak za agrar, uveren je da proizvođači u Srbiji neće trpeti posledice ovog izveštaja.

- Čoveku kao živom biću trebaju proteini kojih najviše ima u mesu. Meso nije štetno, samo ga treba jesti u umernim količinama. Od početka istorije čovek se hranio mesom. Ukoliko bi danas čovečanstvo prešlo na ishranu živinskim mesom i ribom, ne bi bilo dovoljno hrane za celo čovečanstvo - kaže Prostran.

Prema njegovim rečima lekari i nutricionisti već godinama upozoravaju da je crveno meso štetno, tako da ovaj izveštaj nije ništa novo što bi eventualno moglo da utiče na domaće stanovništvo koje tradicionalno dosta jede svinjetinu - ističe naš sagovornik.

On takođe ne isključuje uticaj moćnih lobija na ovakav izveštaj.
- Neću da isključim uticaj lobija proizvođača živinskog mesa koji je jak na svetskom nivou - ubeđen je Prostran.

Nutricionista Branka Mirković je za medije izjavila da je izveštaj SZO ne iznenađuje jer u mesnim prerađevinama najmanje ima mesa. Prema njenim rečima na kilogram mesa ide oko 100 grama hemije, aditiva, emulgatora, pojačivača mirisa i ukusa. Ona upozorava da treba jesti samo meso čije nam je poreklo poznato.

Stoku tove hormonima

- Priča se o štetnosti crvenog mesa, a zapravo bi trebalo strogo voditi računa o hormonima koji se koriste za brži rast tovne stoke. To je pored aditiva srž problema i o tome bi trebalo da se govori - upozorava Prostran.

Opasne viršle

Onkolog Ana Jovićević Bekić izjavila je da nije novost da mesne prerađevine povećavaju rizik od dobijanja raka.
- Mesne prerađevine poput viršli, pašteta, šunki zbog velike količine veštačkih dodataka, konzervansa i načina pripreme spadaju u hranu koju bi trebalo izbegavati. Mesne prerađevine su rizične po zdravlje jer mogu da povećaju rizik od dobijanja raka debelog creva, a štetne su i za srce.

2024 © - Vesti online