Sreda 28.10.2015.
18:00
N. Jokić - Vesti

Trovači progurali laži o mesu

Tanjug
Ko zna čime ga kljukaju: Na trpezi je malo mesa prirodno hranjene stoke

Kako je onda moguće da Svetska zdravstvena organizacija podigne uzbunu u svetskoj javnosti izbacujući zaključak navodne studije o tome da je meso kancerogeno? Da li je slučajno to što se, kako ćemo videti, magloviti rezultati nepotpunih studija, objavljuju uoči sutrašnje rasprave u Evropskom parlamentu o stočnoj hrani?

Da li sve ovo ima neke veze s pregovorima o sklapanju bescarinske tržišne unije između SAD i EU, neke vrste "ekonomskog NATO-a", kako kaže Hilari Klinton, poznate pod imenom TTIP ili TAFTA?

Već godinama grupa evropskih poslanika pokušava da izgura zakon o obaveznom etiketiranju stočne hrane koja bi poput namirnica za ljudsku ishranu morala da sadrži podatak o tome da li je genetski modifikovana ili nije. Šta ako poslanici konačno uspeju da izglasaju zakon o etiketiranju?

Sledeći korak Evropskog parlamenta mogao bi da bude zaključak, na osnovu već postojećih studija, da je meso GMO stoke kancerogeno. To bi tek bio košmar za krupnu industriju stočne hrane i značio bi izgubljene milijarde, pa i tužbe obolelih od kancera kako se to dogodilo sa duvanskom industrijom.

Zaštitili se od tužbi

Ne slučajno zaključak SZO glasi da su crveno meso i mesne prerađevine "verovatno" kancerogeni. Pridev "verovatno" je ključna reč jer štiti SZO od eventualnih tužbi onih koji bi mogli da dokažu da meso nije po definiciji kancerogeno.

Da li je podudarnost slučajna ili nije - ne znamo, ali je sigurno da senzacija koju je izazvala SZO pričom o kancerogenom mesu ide na ruku moćnoj industriji GMO stočne grane. Zaključci SZO zapravo stavljaju znak jednakosti između prirodno hranjene stoke i one koja se kljuka GMO sojom - upravo onako kako je to čini prehrambena američka industrija. Zaključci govore o mesu - ali ne kažu kom i kakvom.

Studija SZO, o kojoj je reč, zapravo je monografija - pregled naučnih radova grupe od 22 stručnjaka iz 10 država koji su napravili pregled naučnih mišljenja. U saopštenju SZO preovladavaju reči "možda "i "verovatno". Kaže da meso sadrži određeni broj hemijskih sastojaka koji nastaju tokom kuvanja ili pečenja od kojih su neki kancerogeni ili postoji sumnja da to jesu.

Zaključci SZO bazirani su na deset studija. Po njima, na svakih 50 grama pojedenog mesa rizik da dobijete rak creva poraste za 18 odsto. S druge strane, francuski izvori od juče prenose da je epidemiološka studija francuskog instituta "Gistav Rusi" pokazala da ima samo tri odsto kancera koji mogu da se povežu s mesnom ishranom slično odnosu koji važi za infekcije papiloma virusom, hepatitisom, helikobakter pilori. Podsetimo, 18 odsto kancerogenih oboljenja povezuje se s cigaretama, a osam s alkoholom.

Simptomatično je to što SZO nije saopštila o kom je "kancerogenom" mesu reč. O mesu iz industrijske proizvodnje gde se na hiljade goveda pod neonskim sijalicama hrani sintetičkom hranom, ne videvši svetlo dana, pumpani antibioticima ili hormonima i genetski modifikovanom sojinom sačmom? Ili o mesu stoke iz malih i srednjih gazdinstava, hranjene prirodnom hranom, bez "pumpanja", koja boravi na otvorenom prostoru?

Na kraju, čudno je da SZO nije saopštila da li je zdravstveni rizik isti ako meso jedete svaki dan ili umereno, kao što su to činili ljudi koji su živeli u preindustrijskoj eri i jeli meso uglavnom za praznike.

Skandal sa vakcinom

Malo ko veruje SZO posle brojnih skandala i srozavanja ugleda ove organizacije čiji se budžet otprilike dve trećine finansira iz privatnih izvora. Svi se sećaju skandala s vakcinama protiv svinjskog gripa 2011. godine kada su eksperti SZO 2009. godine proglasili svetsku epidemiju i naveli na stotine država da potroše milijarde za kupovinu vakcina. Ispostavilo se da su eksperti imali ugovore sa farmaceutskom industrijom

Krili podatke o uranijumu

Ilustrativan je i primer oružja s osiromašenim uranijumom o čemu je SZO 2001. godine objavila monografiju. Cenzurisani su svi delovi koji govore o kancerogenom dejstvu i razbijanju strukture gena. Slično je bilo i s izveštajem o mobilnoj telefoniji da bi se ispostavilo da urednik monografije ima veze s industrijom.

2024 © - Vesti online