Ponedeljak 26.10.2015.
22:19
b92.net

Neobičan objekat iz svemira u novembru stiže na Zemlju

Tanjug/AP/NASA
Da li nam se to samo vraća prvi komad đubreta napravljen ljudskom rukom?

Objekat nazvan WTF1190F trebalo bi da padne u Indijski okean oko 65 km od najjužnije tačke Šri Lanke 13. novembra. Dugačak je dva metra i sumnja se da je reč o komadu rakete iz skorijih lunarnih misija, ili čak deo letelice Apolo programa, što bi značilo da je u svemiru duže od 40 godina.
 

Osim što ovaj predmet neće predstavljati nikakvu opasnost za Zemljane, čak će dati jedinstvenu mogućnost naučnicima da uživo prate njegov prolazak kroz atmosferu.

WTF1190F prvi put je otkriven 2012, a trenutno ga prate astronomi Evropske svemirske agencije u Nordviku u Holandiji. Bil Grej, nezavisni astronom koji prati kretanje svemirskog otpada, rekao je za "Nature" da se ovaj objekat kreće eliptičnom orbitom koja je u jednoj tački dva puta duža od rastojanja između Zemlje i Meseca.

Prema načinu kretanja može se zaključiti da je objekat šupalj iznutra. Džonatan Mekdauel, astrofizičar Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku kaže da je WTF1190F verovatno "izgubljeni deo istorije koji se vraća da nas proganja".

Ukoliko je reč o delu rakete, biće to prvi komad đubreta napravljen ljudskom rukom koji se sam "vratio kući".

2023 © - Vesti online