Ponedeljak 26.10.2015.
20:57
Tanjug

Puškov objasnio zašto je nemoguća koalicija Rusije i Amerike u Siriji

Tanjug
Rusija za tri nedelje uradila više nego SAD za godinu: Aleksej Puškov

Puškov je rekao i da Rusija ne odbija sadejstvo sa SAD, ali bi one trebalo u prvi plan da stave borbu protiv Islamske države (ID) u Siriji, a ne protiv sirijske vojske.

- Predložili smo da se pozabavimo koordinacijom našeg delovanja i ciljeva za sadejstvo avijacije u Siriji, ali SAD insistiraju na tome da Rusija treba da se priključi američkoj koaliciji, a neće da formiramo zajedničku. Razlog je poznat, SAD smatraju da uporedo sa borbom protiv ID treba srušiti režim Bašara al Asada - rekao je Puškov.

On je ocenio da ako ne bi bilo sirijske armije, ne bi bilo nikoga ko bi ratovao protiv ID, a rat ne može da se dobije vazdušnim udarima, jer se "pobeđuje samo na zemlji", kao i da je ruska vazdušna kampanja u Siriji bila efikasnija za tri nedelje nego zapadna za godinu dana.

- Govore o nekoj umerenoj opoziciji, a ne mogu da kažu ime barem jednog lidera koji predstavlja tu opoziciju. Mislim da je stav SAD zasnovan na nervozi, nerazumevanju i odsustvu politike, dok kod nas postoji jasna linija i za tri nedelje su naša dejstva bila uspešnija nego američka i njihovih saveznika - kazao je Puškov.

Ruski poslanik zaključio je da je sada najvažniji zadatak borba protiv ID, a paralelno sa tim treba da se vodi i politički proces čiji deo treba da bude i Asad i izrazio nadu da će SAD promeniti stav koji nije produktivan i perspektivan.

2024 © - Vesti online