Ponedeljak 26.10.2015.
20:28
blic.rs

Crnogorska policija bacala suzavac koji "nije prikladan za korišćenje u neposrednoj blizini ljudi"?

"U pitanju je suzavac "DK-38S CS", zapaljiva vrsta suzavca kojom se puni 38-milimetarska puška za razbijanje demonstracija ili "Anti-Riot gun". Ispaljuje se pod visokim uglom od oko 40 stepeni prema demonstrantima koji su udaljeni najmanje 100 metara. Projektil koji se ispušta gori u vazduhu a emituje CS gas na zemlji. Čaura je napravljena od aluminijuma, a projektil je napravljen od aluminijumske smeše, što je efikasno za smirivanje demonstranata koji su udaljeni."

Ovako je "Građanska alijansa" opisala pomenuti suzavac, a ispod fotografije crnogorskoj policiji i vladi postavila sledeća pitanja:

1. Da li je suzavac korišćen u skladu sa uputstvima?

2. Da li je ispaljivan sa malih udaljenosti?

3. Da li je ispaljivan direktno u masu?

4. Da li je ispaljena prekomerna količina?

5. Da li je ispaljivan u pravcu novinara?

"Građanska alijansa" navela je da odgovore očekuju od direktora Uprave policije, načelnika Centra bezbednosti Podgorice i šefa Specijalnih antiterostičkih jedinica.

Pomenuti suzavac koriste i snage bezbednosti Velike Britanije. "DK-38S CS" korišćen je u neredima na Tahrir trgu u Kairu, poprištu demonstracija pod nazivom "Izveštaj o 100 dana vlasti predsednika Mohameda Morsija". Policija je razbijala demonstracije i sukobe između grupa koje su podržavale predsednika Morsija i onih koji su protiv njega.

"Amnesti internešnal" je u svom izveštaju iz januara napisao da je ovaj suzavac neprikladno korišćen u neredima u Egiptu.

2024 © - Vesti online