Ponedeljak 26.10.2015.
19:45
Srna

"Muslimani su svojevoljno evakuisani iz Srebrenice"

Reuters
Garantovao bezbednost civilima: Ratko Mladić u Srebrenici

- Narod je želeo da napusti tu teritoriju svojom voljom. Koliko mi je poznato, otišli su svojevoljno - rekao je Gajić, koji je u to vreme bio pripadnik specijalne policijske jedinice Republike Srpske.

Gajić je potvrdio da je čuo Mladićevo obraćanje muslimanima da će biti prebačeni na teritoriju "pod kontrolom Alijinih snaga" i da se "ne boje, jer im niko neće ništa", prenose beogradski mediji.

On je naveo da je bio iza Mladića kada je to general rekao i dodao da su te reči muslimanski civili "primili sa odobravanjem".

Odbrana je prikazala snimak na kojem se čuje ovo Mladićevo obraćanje, kao i izjavu za Televiziju Republike Srpske da će "evakuisati sve koji žele dobrovoljno, bez ikakve prinude, da napuste zonu borbenih dejstava".

Gajić je naveo da 12. i 13. jula 1995. godine u Potočarima nije primetio zlostavljanje civila, ali da su srpski vojnici i policajci "nasilno" i "neselektivno" razdvajali muslimanske vojno sposobne muškarace od njihovih porodica.

- To razdvajanje, za mene je bilo iznenađenje, zato što je general Mladić rekao da će svi biti evakuisani - rekao je Gajić i dodao da su evakuaciju muslimanskih žena, dece i staraca aktivno pomagali i pripadnici holandskog bataljona Unprofora.

Gajić je rekao da je 14. jula 1995. godine rano ujutro, kod zemljoradničke zadruge u selu Kravica, vidio jednog vojnika kako puca iz automatske puške na zarobljenike u zadružnom skladištu.

- U tom trenutku nismo znali šta se događa, ali su se kasnije pročule glasine da su ubijeni tamo - rekao je Gajić.

Odbrana će svog sledećeg svjedoka izvesti sutra.

2023 © - Vesti online