Petak 14.05.2010.
15:24
Srna

Mladić i Karadžić zajedno na optuženičkoj klupi?!

"Obim i struktura predložene optužnice u velikom delu se podudaraju sa optužnicom protiv Karadžića. Predložena optužnica bi, stoga, omogućila eventualno objedinjavanje ovog postupka, u celini ili delimično, sa procesom Karadžiću, ukoliko bi Mladić bio uhapšen u razumnom vremenu", piše u danas objavljenom podnesku koji je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc.

Tužilaštvo Haškog tribunala predalo je predlog za izmenu optužnice protiv Mladića kako se navodi, "pojašnjava i dalje precizira optužbe, te ažurira pravne i činjenične tvrdnje iz sadašnje operativne optužnice".

Predlog je na potvrđivanje predat holandskom sudiji Alfonsu Oriju, a na njemu stoji potpis glavnog tužioca Serža Bramerca. Kao datum predaje naveden je 10. maj. Tribunal je podnesak najpre objavio juče, da bi ga u toku dana povukao, a aktuelni tekst objavljen je danas.

Slično kao sa optužnica protiv Radovana Karadžića, koja je pregledana i ažurirana po transferu optuženog u Hag, u leto 2008. godine, i optužnica protiv Mladića bi trebalo da se "uskladi sa sudskom praksom Tribunala i novim dokazima" do kojih je optužba došla od 2002. godine, odnosno od kada su dve optužnice, iz jula i novembra 1995. spojene u jednu.

Umesto u sadašnjih 15, Mladić se u novoj optužnici, isto kao Karadžić, tereti u 11 tačaka za genocid, zločin protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Kao i u optužnici protiv Karadžića, optužba za genocid je razdvojena u dve tačke, od kojih se prva odnosi na 1992. godinu i obuhvata osam bosansko-hercegovačkih opština:

Bratunac, Foču, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Vlasenicu i Zvornik, a druga na period od jula do novembra 1995. i na ubistvo oko 7.000 muslimanskih muškaraca i dečaka i nanošenje teških fizičkih i psihičkih patnji hiljadama žena, dece i staraca iz srebreničke enklave. Optužba za učešće u genocidu je uklonjena iz predloga za izmenu.

Optužnica tereti Mladića da je, zajedno sa Karadžićem, bio ključna ličnost četiri odvojena, ali međusobno povezana, udružena zločinačka poduhvata: etničko čišćenje sa ciljem nasilnog i trajnog uklanjanja bosanskih muslimana i Hrvata sa teritorija koje su Srbi smatrali svojim, kampanju terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva, uzimanje osoblja UN za taoce u maju i junu 1995. i zločina počinjenih radi eliminisanja muslimana iz Srebrenice.

Tužilaštvo ističe da suština optužbi za koje se Mladić tereti ostaje nepromenjena, ali da se predlogom za izmenu dopunjuju i preciziraju optužbe koje se odnose na njegovu individualnu krivičnu odgovornost i bolje opisuju karakter njegove komandne odgovornosti.

Tužilac očekuje da, po potvrđivanju predloga, sudija izda nalog za hapšenje optuženog, a kopije tog naloga dostave Tužilaštvu, kako BiH, tako i zvaničnicima Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

2024 © - Vesti online